Voorganger Mark Brinkman.
Voorganger Mark Brinkman. Eline Lohman

Leger des Heils Gorinchem biedt een warme plek: ‘Bij ons staat de kachel aan’

1 november 2022 om 09:28 Maatschappelijk

GORINCHEM Het project ‘Een warme deken voor Gorinchem’ is zojuist begonnen. In de maanden november, december en januari biedt het Leger des Heils aan de Nicolaas Pieckstraat in Gorinchem een warme plek voor mensen die letterlijk in de kou zitten door hoge energiekosten of kampen met eenzaamheid.

door Eline Lohman

Mark Brinkman, voorganger van het Leger des Heils aan de Nicolaas Pieckstraat, vertelt over het initiatief. ,,We bedachten ons: ‘wat gaan we doen als het kabinet pas laat uit de startblokken komt?’. Niet als kritiek op het kabinet, maar om hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben. We besloten een project op te zetten om mensen een plek te bieden om overdag naartoe te gaan, zeven dagen per week. Het is een best grote operatie, waarbij we samenwerken met allerlei partijen, zoals de Johanneskerk, de Adventskerk en Wijkcentrum Rozenobel.”


ZEVEN DAGEN PER WEEK Sinds 1 november kunnen mensen van maandag tot en met vrijdag terecht bij het Leger des Heils van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.30 tot 16.00 uur. Ze kunnen er een praatje maken met elkaar en een spelletje spelen. Zo zal er een sjoelbak staan voor wie zin heeft in sjoelen. Mark: ,,We bieden ook een eenvoudige lunch aan en iets te drinken – we zoeken nog steeds mensen die ons aan producten hiervoor kunnen voorzien. We hebben nauwe banden met bijvoorbeeld schuldhulpverlening en zijn bang dat minima de rekeningen niet kunnen betalen en zich van het gas af laten sluiten. Er zouden mensen kunnen zijn die nieuwe schulden maken en zelfs uit hun huis gegooid zouden kunnen worden. We hopen uiteraard dat dit niet gebeurt. Als we dit project niet uit zouden voeren, dan denken wij dat er mensen zijn die door schulden op straat komen te staan of alsnog bij ons terecht komen, maar dan is het echt te laat.” 

Er zal een drempel van schaamte zijn, over dat iemand de energierekening niet kan betalen

Mark kan niet goed inschatten hoeveel animo er zal zijn voor het warme deken project, maar de belangstelling zal er volgens hem zeker zijn. ,,We gaan ervan uit dat mensen er gebruik van gaan maken, maar je weet het nooit. Er zal een drempel van schaamte zijn, over dat iemand de energierekening niet kan betalen. Mensen uit de wijk gaven bij ons aan dat ze het fijn zouden vinden als het Leger des Heils een plek biedt om hun tijd door te kunnen brengen en dat doen we dus. Een paar weken geleden hoorden we al dat mensen in paniek raakten vanwege de energierekening; dankzij de maatregelen van het kabinet is er nu een beetje rust maar de koopkracht blijft nog altijd laag. We zijn bang dat dit een minder leuke kerst wordt voor mensen… Gelukkig kunnen wij een klein beetje helpen door zelf de energielasten te dragen, zodat mensen die kosten uitsparen.”


VRIJWILLIGERS Het Leger des Heils kan de kosten wel opbrengen, zegt Mark. ,,Onze fondsenwerving vanuit het landelijke Leger des Heils gaat kijken naar onze meerkosten. Gelukkig zijn er tijdens collectes altijd mensen die weten waarvoor wij collecteren en geregeld zeggen dat wij de enige organisatie zijn waaraan zij geven, omdat ze weten dat het geld goed terecht komt. Dat vind ik een fijne gedachte.” Op diverse dagen zijn er vrijwilligers aanwezig van Wijkcentrum Rozenobel en de Johanneskerk. De tweedehands winkel in het pand is ook geopend. Voor meer informatie zie ook de website warmekamers.nl.