Frederiek Schouwenaar
Frederiek Schouwenaar gemeente Veere

Frederiek Schouwenaar uit Gorinchem wordt burgemeester in Veere

18 november 2022 om 07:35 Mensen

GORINCHEM Frederiek Schouwenaar (VVD) uit Gorinchem is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Veere. De installatie is gepland op 2 februari 2023. 

Frederiek Schouwenaar is 42 jaar oud en heeft in Utrecht doctoraal geschiedenis afgerond en studeerde aan de politie academie. Ze werkt op dit moment als sectorhoofd bij de nationale Politie, eenheid Zeeland West-Brabant. Zij woont in Gorinchem en is gehuwd en heeft twee kinderen. Schouwenaar is lid van de VVD. Zij kijkt er naar uit om zich in de gemeente Veere te vestigen. Schouwenaar volgt huidig burgemeester Rob van der Zwaag op, die eind januari 2022 liet weten te stoppen als burgemeester.  In totaal hadden dertig mensen gesolliciteerd, waaronder zes vrouwen. 

GOEDE KLIK De vertrouwenscommissie heeft mevrouw Schouwenaar leren kennen als een sterke persoonlijkheid die reflecteert op eigen handelen en met een goed ontwikkeld moreel kompas, zo schrijft de gemeente Veere op haar website. ,,Haar authentieke optreden wekt vertrouwen. Denkt eerst na, is belangstellend, heeft lef en pakt aan. We denken en verwachten dat er een goede klik zal zijn met de Veerse bevolking. Ze zoekt de verbinding en is helder in de rolverdeling tussen raad, college en burgemeester. Communiceert duidelijk en zal Veere voortreffelijk vertegenwoordigen”, zo laat de vertrouwenscommissie weten.

ZES JAAR De raad besloot 17 november om Schouwenaar voor te dragen als burgemeester. Deze voordracht gaat nu naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. Daarna kan de benoeming, voor zes jaar, plaatsvinden. De gemeenteraad verwacht dat ze Frederiek Schouwenaar op 2 februari kunnen installeren.