Jelle Fousert in zijn winkel.
Jelle Fousert in zijn winkel. Privé

'Een [vintagewinkel]
beginnen was grote stap'

21 november 2022 om 15:46

Jarenlang werkte Jelle in de horeca. Met veel plezier, want hij heeft een echte passie voor koken. Maar toen zijn contract afliep, gaf hem dat stof tot nadenken. Want hij heeft nog een grote passie en wel voor vintage woonartikelen. Op kleine schaal verkocht hij al wel eens vintage producten, maar toen zijn contract in de horeca afliep, besloot Jelle de stap te wagen om voor zichzelf te beginnen. 

Begin dit jaar opende hij de deuren van zijn winkel De Verzamelkramer in de Molenstraat in zijn woonplaats. Een kleurrijke zaak vol met kleine vintage meubelen en accessoires voor in huis. ,,Het is altijd al mijn droom geweest om een eigen winkel te hebben”, vertelt Jelle. ,,Maar je moet een keer de stap maken en omdat ik niet meer in de horeca wilde werken, kwam mijn andere passie boven drijven: die voor tweedehands woonartikelen. Het was een grote stap om een vintagewinkel te beginnen, want de overgang van werken in loondienst naar voor jezelf beginnen, is best flink. Het is allemaal vrij serieus wanneer je een eigen zaak hebt: je moet veel regelen en er komt wat meer financiële onzekerheid bij kijken. Als je voor een werkgever werkt, dan word je gewoon elke maand uitbetaald. Nu moet ik mijn eigen financiën regelen. Maar het belangrijkste vond ik het volgen van mijn droom. Als je niet tegen onzekerheid kan, dan moet je ook niet voor jezelf gaan werken, denk ik.”


WINKEL ZOEKEN Voordat De Verzamelkramer open ging, moest Jelle nog best wat regelen. Producten had hij al wel, vanwege zijn hobby van het kleinschalig in- en verkopen van tweedehands woonaccessoires, maar toen moest er nog een ondernemersplan en een pand komen. ,,Dat vond ik gelukkig al vrij snel. Het bevalt me heel goed om voor mezelf te werken. Het is wel een heel verschil met mijn oude werk. Het is namelijk totaal anders, omdat ik nu zelf overal verantwoordelijk voor ben. Zo doe ik ook wat kleine reparaties aan spullen die ik zelf inkoop. Bijvoorbeeld wanneer deze een kleine beschadiging hebben. Het enige dat hetzelfde is, is de omgang met mensen: in de horeca heb je veel met allerlei soorten mensen te maken en in mijn winkel is dat net zo. Dat vind ik heel aangenaam. Het is momenteel lekker druk in de winkel. Ik merk echt dat we het winterseizoen ingaan: mensen zijn meer met hun woning bezig en willen het thuis gezellig maken, bijvoorbeeld met woonitems uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. En ik heb vintage kerstballen te koop, daar ben ik lang naar op zoek geweest.” Als het gaat over de inkoop van de spullen voor De Verzamelkramer, houdt Jelle zich wat op de vlakte. ,,Ik zeg altijd: ‘dat is een beetje het geheim van de smid'. Het is ook de meest gestelde vraag in mijn winkel: ‘waar koop je je producten in?'. Iedereen is daar nieuwsgierig naar. Over het algemeen kan ik zeggen dat ik koop bij particulieren en verder struin ik beurzen en markten met tweedehands artikelen af. Daar is veel te vinden, want de vintage markt groeit enorm. Dat betekent tegelijkertijd dat er steeds meer soortgelijke winkels als die van mij te vinden zijn en daarom moet je je echt onderscheiden. Veel winkeliers vissen in dezelfde vijver en daar zit voor mij de uitdaging in. We willen allemaal dat ene toffe item!”

EIGEN STIJL Bij de jacht naar die mooie vintage items let Jelle op allerlei zaken, zo zegt hij. ,,Iets moet mij sowieso aanspreken, want ik wil alleen spullen verkopen waar ik achter sta. Verder moet de staat van de producten goed zijn. Meestal passen ze wel bij mijn eigen stijl. Ik sta bekend om mijn plantentafeltjes: een serie kleine tafeltjes waar je planten op kunt zetten. Die zijn erg populair en daar komen mensen echt voor naar mijn winkel toe. De Verzamelkramer staat vol, maar gelukkig gaat er ook genoeg uit. In de zomer zijn er veel toeristen in mijn zaak geweest. Het scheelt ook dat ik tegenover een monument zit, waardoor veel mensen langslopen.” Er zijn heel wat trends op het gebied van vintage woonartikelen. Zo merkt Jelle dat messing het goed doet. ,,Ik heb bijvoorbeeld kandelaars en kraanvogels van messing. Verder zijn producten als ladekastjes en vloerkleden populair. De uitdaging ligt er voor mij aldoor in om een mooi aanbod te bieden. Ik ben steeds op zoek naar gave items. Je hebt geen groothandel voor vintage woonaccessoires, dus je kunt niet zeggen: ‘doe mij daar maar tien van'. Ik koop alles per stuk in. Zoekt iemand iets speciaals, dan ga ik ernaar op zoek. Af en toe krijg ik die vraag. Het is dan een sport voor mij om dat item tegen te komen.”

OOG VOOR DUURZAAMHEID Jelle heeft belangstelling voor duurzaamheid en dat is uiteraard terug te zien in zijn ondernemerschap. Niet alleen vanwege de producten, die niet opnieuw gemaakt hoeven te worden maar er al zijn. ,,Ik ben bewust met duurzaamheid bezig. Door spullen een tweede leven te geven door deze te hergebruiken, maar ook qua verpakkingsmateriaal, dat ik altijd recycle. En ik stimuleer mensen om items te hergebruiken. Bijvoorbeeld door te vertellen dat het leuk is om een vintage woonaccessoire cadeau te geven. Dat gebeurt steeds vaker, merk ik. Mooi, want het product is er al.”
Zie www.instagram.com/verzamelkramer