Klankbordgroep Oost-Gorinchem bij de (onveilige) oversteek van fietsers waar zij eerder advies over gaven.
Klankbordgroep Oost-Gorinchem bij de (onveilige) oversteek van fietsers waar zij eerder advies over gaven. Hannie Visser-Kieboom

,,Het participatiebeleid bleef vooral binnen de muren van het stadhuis”

26 januari 2023 om 08:40 Maatschappelijk

GORINCHEM/DALEM Voor Henk-Willem Langhorst, Roel ter Brugge, Frans Uelman en André Laureijssen zit het werk erop. Als bestuursleden van de klankbordgroep Oost-Gorcum hebben ze zich samen jarenlang ingezet voor de wijk, maar recent besloten ze te stoppen door gebrek aan medewerking vanuit de gemeente.

Het is alweer ruim veertig jaar geleden dat Dalem nog Gelders grondgebied was. Door de herindeling werd het dorp ‘opgeslokt’ door de stadsuitbreiding in Gorinchem-Oost. En zoals  destijds in elke wijk in de stad, ontstond ook in Gorinchem Oost een klankbordgroep. Van de drie bestuursleden die nog eens terugblikken op die klankbordgroep is Roel ter Brugge met tien jaar het langst betrokken bij het werk. Eind jaren negentig was hij als raadslid zelf actief in de gemeentepolitiek. ,,Later begonnen ze over burgerparticipatie om zo de kloof te dichten met de gemeente, maar dat is keer op keer toch mislukt, het is moeilijk om daar lessen uit te leren.  Eerst was er een projectleider burgerparticipatie, later nog een dure consultant en werd een nota geschreven. Maar dat bleef theorie en mislukte in de praktijk”, zo blikt hij licht teleurgesteld terug. 

LOKALE KENNIS Datzelfde gevoel heeft André Laureijssen. ..In het verleden had iedere wijk nog een klankbordgroep, maar daar zijn er nog anderhalf van over, terwijl wij met ons netwerk de oren en de handjes in de wijk zijn. De gemeente komt vaak met uitgewerkte plannen en voelt zich aangevallen als je dan met een ander plan of idee komt. Dat heb ik al zeker vier, vijf keer meegemaakt. Uiteindelijk wordt altijd het idee van de gemeente uitgevoerd en tegenargumenten op jouw ideeën worden niet eens gehoord. Zo maakt de gemeente geen gebruik van de lokale kennis en vraag je je af of ze die plannen voor zichzelf maken. Hebben ze geen tijd of geen geld om naar inwoners te luisteren? Doordat mensen dat al vaker hebben meegemaakt, komen ze niet meer naar een informatieavond. Waarom geen meedenk avond of werkatelier waar je met een blanco vel papier naar de inwoners gaat?” 

CULTUUROMSLAG Op 19 december vorig jaar stuurde de klankbordgroep een brief naar de gemeente met het besluit om te stoppen. Het vervolggesprek in januari met wethouder Eva Dansen was een goed gesprek, maar deed hen niet terugkomen op dat besluit. ,,In haar vorige periode was ze wethouder participatie en ze was teleurgesteld dat die participatie nog steeds zo liep. Ze zegt te willen aansturen op een cultuuromslag.” In de voorbije jaren trok de klankbordgroep regelmatig aan de bel over zaken in Gorinchem-Oost. Een voorbeeld dat nog altijd niet is opgelost zijn de rotondes in de wijk op de Graaf Reinaldweg. Bij iedere rotonde lijken andere regels te gelden. De klankbordgroep ziet liever een uniforme weginrichting.” Zo gaven ze advies over de oversteek van fietsers bij de rotonde met de witte fietsen als markering. ,,Leiden zij af of attenderen zij het oversteekpunt. Vast staat dat automobilisten de fietsers vaak te laat opmerken.”

WAALDIJK Henk-Willem Langhorst ziet in de voorbije jaren als grootste manco dat de gemeente zich niet wil verplaatsen in de bewoners. ,,Anderhalf jaar geleden heeft de gemeente nieuw participatiebeleid gemaakt, maar dat bleef vooral binnen de muren van het stadhuis. Neem ons mee in het verhaal, zo hebben we laten weten, maar we hebben nooit meer iets gehoord. Dat geldt ook over een brief over het vrachtverkeer hier op de Provinciale weg.” Een zaak waarin ze zich als klankbordgroep ook niet gehoord voelde, betrof de herinrichting van de Waaldijk. Daar pleitten ze voor meer ruimte voor fietsers. Een brief aan het college over de gewenste participatie bleef onbeantwoord. 

NIEUWSBRIEVEN Een plan waar ze wel content mee waren en waar serieus naar bewoners werd geluisterd, voordat de uitvoering plaatsvond is het speelruimteplan. ,,Ook voerden we soms enquêtes uit met de bewoners, om hen actief bij de klankbordgroep te betrekken. Bijvoorbeeld over afvalbeleid en het inventariseren van knelpunten voor fietsers.  Dat betrekken deden we ook met onze nieuwsbrieven die naar zo’n 150 adressen werden gestuurd. Verder zijn het vaak kleine dingen, zoals een andere plek voor een bushalte, zodat de bus niet op de rijbaan hoeft te stoppen.” Ondanks die resultaten, die vaak dateren van langer geleden, ontbreekt thans de motivatie om door te gaan met de klankbordgroep. Via de nieuwsbrief zijn de wijkbewoners geïnformeerd. De eigen website blijft nog een maand of drie in de lucht en dan is het definitief over en uit voor de klankbordgroep.

.