De Nieuwe Doelen blijft voorlopig dicht
De Nieuwe Doelen blijft voorlopig dicht BDU Media

Oppositie boos over contract leegstandsbeheer voor Nieuwe Doelen

27 januari 2023 om 08:27 Politiek Dossier Nieuwe Doelen

GORINCHEM VVD wethouder Attie Mager mocht tijdens het interpellatiedebat de kastanjes uit het vuur halen voor haar collega wethouder Fatih Polati, die nog altijd ziek thuis zit. Hoewel de raad ruim twee uur uittrok werd niet duidelijk wat zich nu afspeelde tussen eind september en half december rond de Nieuwe Doelen. Had wethouder Polatli verwachtingen gewekt dat de Nieuwe Doelen weer open kon in 2023 en dat stichting Podium Pandemonium het pand mocht blijven beheren? 

Het heeft er alle schijn van dat die verwachtingen bij de meerderheid van het college niet in goede aarde vielen en dat Polatli werd teruggefloten. Op 6 december meldde Polatli zich ziek. Een week later, op 13 december, had wethouder Mager een telefonische afspraak met stichting Podium Pandemonium en was sprake van grote verwarring bij hen over de eerder gemaakte afspraken. Al eerder opereerde Polatli niet handig in het gevoelige dossier rond de Nieuwe Doelen, tijdens de begrotingsbehandeling in november wierp hij een rookgordijn op over de kosten voor renovatie van het theater en kwam hij ineens op de proppen met twee Europese aanbestedingen. Opmerkelijk genoeg benoemde niemand de rol van wethouder Polatli in het debat. Tijdens het interpellatiedebat probeerde wethouder Attie Mager als vervanger van de zieke wethouder juist overeind te blijven tegenover een felle oppositie die te hoop liep tegen de gemaakte keuzes. De oppositie partijen waren vooral kwaad dat de gemeente op 17 januari een contract afsloot met Stichting Gorinchemse Sportaccommodaties over leegstandbeheer, terwijl het interpellatiedebat al was aangekondigd. Ook het niet rechtstreeks beantwoorden van de vraag of de gemeente via een telefoontje Pandemonium had verboden om raadsleden rond te leiden, leidde tot boosheid.

Het ergste is dat u dat nu nog niet inziet en geen enkele blijk geeft dat u dat beter wel had kunnen doen. Het lerend vermogen en de zelfreflectie is hier volledig afwezig

SCHOFFERING VAN DE RAAD Tijdens het debat vielen van tijd tot tijd harde woorden. D66 raadslid Ilhan Tekir, woordvoerder namens de vier partijen in het interpellatiedebat, gebruikte termen als halsstarrig en wispelturig voor het gevoerde beleid, ook sprak hij van onbehoorlijk bestuur. ,,In het verslag van de bijeenkomst van 23 september staat dat de gemeente door wil gaan met Pandemonium, later slaat het beeld om en wordt SGS beheerder, wij kunnen er geen touw aan vastknopen. Waar is de sensitiviteit van het college, waarom kon het contract niet wachten tot na het debat." Hij bestempelde de handelswijze als schoffering van de raad. Waarom had de wethouder niet de moeite genomen om dit met de raad af te stemmen? Het verweer van de wethouder dat het afsluiten van contracten een collegebevoegdheid is, vond ook geen genade bij raadslid Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem). ,,Hier schrik ik me rot van, als je de gevoeligheid van dit thema kent, als je zelf als raadslid zo op het proces gericht was, dan weet je toch dat hier bij de raad behoefte is hoe we dit met elkaar willen doen. Het ergste is dat u dat nu nog niet inziet en geen enkele blijk geeft dat u dat beter wel had kunnen doen. Het lerend vermogen en de zelfreflectie is hier volledig afwezig." 

APPLAUS Het leidde tot een motie van afkeuring aan het gehele college. ,,De gemeenteraad van Gorinchem spreekt zijn afkeuring uit over het feit dat het college van Burgemeester en Wethouders, hangende een interpellatieverzoek dat juist het leegstandsbeheer en mogelijke openstelling van de Nieuwe Doelen betreft, een contract voor leegstandbeheer heeft afgesloten met de Stichting Gorcumse Sportaccommodaties." Het interpellatiedebat werd 10 januari aangevraagd, het contract werd 17 januari afgesloten. Daarmee werd de raad voor een voldongen feit geplaatst, ongeacht de uitkomst van het interpellatiedebat van donderdag 26 januari. Voor de oppositie getuigde dat van een minachting van de wensen van de gemeenteraad. De oppositie kreeg daarbij steun vanaf de publieke tribune, menig pleidooi kreeg instemmend applaus, totdat burgemeester Reinie Melissant verzocht dat achterwege te laten. Wethouder Attie Mager betoogde dat al voor 17 januari een mondelinge afspraak was gemaakt met SGS over het leegstandsbeheer. Ze schepte ook geen duidelijkheid in vragen over het verslag van 23 september, volgens de wethouder zou het nog niet officieel zijn vastgesteld en was sprake van een eenzijdig verslag. 


MAATWERK Raadslid Tekir haalde nog een raadsinformatiebrief aan van december 2019 over tijdelijke openstelling van de Nieuwe Doelen in het voorjaar van 2020, nog voor de uitbraak van de corona pandemie. Later kreeg stichting Podium Pandemonium de opdracht tot openstelling van de Nieuwe Doelen om zo voorstellingen uit theater ‘t Pand en Peeriscoop door te laten gaan met een veilige afstand van anderhalve meter. Sinds de zomer van 2022 bleef de Nieuwe Doelen gesloten, wel kwamen aanvragen binnen voor het gebruik van het pand. Reden voor D66 om al in november schriftelijke vragen te stellen over de openstelling van de Nieuwe Doelen, die vlak voor Kerst werden beantwoord. Wethouder Attie Mager liet tijdens het debat doorschemeren dat de gemeente ‘maatwerk’ wil bieden en onder voorwaarden gebruik van de Nieuwe Doelen wel wil toestaan, Toch ziet volgens Tekir de balletschool zich genoodzaakt haar jaarlijkse voorstelling nu in Oosterhout op de planken te brengen.  Ondanks dat zegde wethouder Mager toe actief te gaan communiceren, hoe verenigingen en andere organisaties uit de stad hun wensen voor gebruik kenbaar kunnen maken. Ook Stadsbelang en SP vroegen het college om hierover pro-actief te communiceren, zodat mogelijke gebruikers weten waar ze aan kunnen kloppen. 

ONVERTEERBAAR Ter afronding van het interpellatiedebat dienden de vier oppositiepartijen naast de motie van afkeuring aan het college ook een motie in om de Nieuwe Doelen snel weer open te stellen. ,,De Nieuwe Doelen is op dit moment dicht, terwijl (amateurkunst)verenigingen, scholen en andere sociaal-culturele gezelschappen er graag gebruik van willen blijven maken. Nu er een nieuwe overeenkomst voor leegstandsbeheer is afgesloten door het college blijft het pand voorlopig ook dicht. Dat is voor vele Gorcumers onverteerbaar, wetende dat dit pand nog volop mogelijkheden biedt. De indieners van deze motie stellen daarom om De Nieuwe Doelen zo snel als mogelijk open te stellen. Voor Gorinchem. Zodat Gorcumse talenten zich kunnen ontwikkelen, verenigingen hun festiviteiten kunnen organiseren en de Gorcumer een avondje uit kan in eigen stad." De coalitie liet zich niet verleiden om in te stemmen, zodat de motie van D66, CDA, PvdA en Democraten Gorinchem om de Nieuwe Doelen snel weer open te stellen verworpen werd met elf voor en dertien tegen.

MAANDAGAVOND Zo bleef de oppositie na afloop van het interpellatiedebat met lege handen achter, de Nieuwe Doelen is en blijft dicht. Toch was ook het college aangeslagen door het debat en de motie van afkeuring. Eerder sprak D66 raadslid Ilhan Tekir al over een ‘droevige dag voor de lokale democratie’.  Door het lange en heftige debat stelde de burgemeester net na elf uur voor om de vergadering na overleg met de fractievoorzitters pas maandagavond weer voort te zetten. Een domper voor veel mensen op de publieke tribune die speciaal voor de beraadslagingen over de tijdelijke huisvesting van ISK in de oude MAVO naar het stadhuis waren gekomen. Zij mogen maandag opnieuw aanschuiven, net als de raadsleden en het college.