Afbeelding
Leerwerkloket AV

Column Loes de Loopbaanadviseur: Werkverlies

30 januari 2023 om 10:31 Economie

Lieve Loes,

Ik ben sinds kort – en vrij plotseling – zonder werk komen te zitten. Ik ben aangemeld bij het UWV, maar ik weet niet hoe ik nu verder moet. Ik heb altijd gewerkt en de laatste twintig jaar bij dezelfde werkgever. Een WW-uitkering is vanaf de derde maand nog maar zeventig procent van mijn laatstverdiende salaris en alles wordt duurder. Ik ben begin vijftig en ik maak me zorgen. Waar moet ik beginnen?!

Radeloos in Rietveld

Beste Radeloos,

Wat vervelend om te horen. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt en dat het een onzekere, stressvolle periode voor je is. Natuurlijk is het een grote hap uit je inkomsten en wil je het liefst weer meteen aan het werk om minstens hetzelfde te verdienen per maand, maar toch zou ik je willen aanraden om even de tijd te nemen om dit werkverlies te verwerken. Het is een rouwproces dat je beter niet kunt onderschatten.

Het is een (werk)relatie die verbroken is, en net als met een liefdesrelatie is het belangrijk om hier even de tijd voor te nemen voordat je in een nieuwe relatie stapt.

Heb je wel eens een afspraakje gehad met iemand die net uit een andere relatie kwam? Onverwerkt verlies kan een nieuwe relatie in de weg zitten. Zo is het ook voor een potentiele nieuwe werkgever. Tijdens een sollicitatiegesprek zal een werkgever merken dat je er nog niet helemaal ‘bij’ bent. Je solliciteert vaak eerder uit angst voor het werkloos zijn, of uit angst voor verlies van inkomen, dan dat je ècht gemotiveerd bent voor de nieuwe baan.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn trainingen over hoe je kunt omgaan met werkverlies. Kom langs bij het Leerwerkloket voor meer informatie, voor handvatten of gewoon, als je wilt praten. Een gesprek bij ons is altijd onafhankelijk, kosteloos en vrijblijvend. Stuur een mail naar regioav@leerwerkloket.nl.

Groeten,

Loes de Loopbaanadviseur