De Nieuwe Doelen
De Nieuwe Doelen BDU Media

Vanaf de Wal: Politiek toneel scene 12

29 januari 2023 om 17:56 Column Vanaf de Wal

Het doorlopend latente tumult over de cultuur in Gorinchem in het algemeen en het groot podium, de Nieuwe Doelen in het bijzonder laaide dezer dagen weer heftig op. 

Onder uitzonderlijke publieke belangstelling vond in de laatste raadsvergadering een debat plaats over openstelling van de gesloten en onder het beheer van de sport gebrachte Nieuwe Doelen voor sociaal-culturele voorstellingen van scholen, clubs en verenigingen uit de regio. In de afgelopen coronaperiode bleek het gebouw hiervoor immers wel degelijk uitstekend geschikt, toen de theaters het Pand en Peeriscoop er hun voorstellingen mochten organiseren voor een zaal waar het publiek gespreid was over meerdere stoelen en banken. In een entourage overigens, waarin het Pand de sfeer bepaalde en waarin Peeriscoop maar matig gedijde. 

Het werd een lange avond, waarna de uiteindelijke stemming wederom langs de bekende gepolariseerde en tergend hypocriete scheidslijnen verliep: de coalitie was tegen, de oppositie voor, exact tegenovergesteld aan de stemverhouding in de vorige periode, waarin de huidige oppositie coalitie was en de huidige coalitie oppositie. Er is kortom weinig veranderd. 

In feite namelijk voert het huidige College een besluit uit dat door het vorige College is genomen. Met de Stichting Pandemonium was immers afgesproken dat beperkte openstelling zou eindigen als de corona-lockdown was afgelopen. Kortom, partijen die dit kwalijke besluit feitelijk namen, verzetten zich, nu hun besluit door anderen wordt uitgevoerd. Zo is de politiek anno nu! Een uitzondering overigens voor D66, dat van beide coalities geen deel uitmaakt en maakte en dus al jarenlang hetzelfde standpunt heeft en uitdraagt.

In tijden van tumult, verliest men de geschiedenis uit het oog. Namelijk:

Zo’n zeven jaar geleden, in tijden van kaalslag en bezuiniging, werd besloten de Nieuwe Doelen te sluiten voor commerciële voorstellingen. De voorstellingen waren erg duur geworden, het personeelsbestand van de Schouwburg was veel te groot en er kwamen te weinig mensen kijken. Al jaren lang moest er door de gemeente geld bijgelegd worden om de oplopende kosten te dekken. De door velen betreurde sluiting kwam op naam van wethouder Doodkorte, niet toevallig, net als de huidige vervangende Cultuurwethouder Attie Mager ook lid van de VVD. Een partij, waarvan wij weten, dat zij vinden dat cultuur op de markt thuishoort en derhalve zichzelf moet bedruipen. 

Daarna werden veel scenes gespeeld van het politieke toneelstuk in de Raadszaal op het Stadhuis, waarin partijen, bij gebrek aan samenhangende visie het hele scala aan standpunten uitprobeerden en moeiteloos verwisselden voor andere, al naar gelang hun positie in het veld. 

De partijen in onze Raad, hebben eendrachtig de Cultuur in de stad genekt en vermalen.

Het was Eva Dansen (SP), destijds ook wethouder in het College dat aan het vorige voorafging, die het initiatief nam tot sociaal-culturele heropenstelling en hiertoe een uit vrijwilligers bestaand bestuur bijeenbracht. Gedurende anderhalf jaar konden in het theater, tijdelijk omgedoopt tot De Vijfzinnen weer goedbezochte voorstellingen en activiteiten plaatsvinden. Totdat dit initiatief na een debat vol leugens en misleiding de nek werd omgedraaid. Door het vorig College, bestaande uit Democraten Gorinchem, PvdA, CDA en Stadsbelang, door wethouder Dick van Zanten. Die vervolgens bombastische plannen verzon en miljoenen kostende verbouwingen fantaseerde en over zoveel astronomische omzet droomde, dat een Europese aanbesteding noodzakelijk werd geacht. De schouwburg bleef dicht, tot hij vanwege corona, na een kleine ombouw van de zaal, weer tijdelijk open mocht. En die tijd is nu om en de sport gaat de leegstand beheren.

Er is maar één conclusie mogelijk. De partijen in onze Raad, hebben eendrachtig de Cultuur in de stad genekt en vermalen. En de podiumkunst in het bijzonder en dat is en was rampzalig voor het creatieve leven in de stad. De politiek, ze doen maar wat, omdat samenhangende visie ontbreekt en het populistisch virus vooral in oppositionele kring voortwoekert. Cultuur is en blijft een bijzaak, een lastig dossier, een zaak voor een volgend College.

Wat mij betreft laten we het niet afhangen van het eeuwige talmen en draaien van de politiek. In het politiek toneelstuk zullen nog vele scenes volgen. Wellicht is het nu echt tijd om in actie te komen, weer eens wat vlaggen ondersteboven te hangen en na een blokkade van de Banneweg het gebouw te bestormen en in te nemen. Terug te veroveren uit handen van de cultuur-onverschillige politiek. Voor ons en onze kinderen. De sleutel ligt bij Pandemonium :-)

Jos Huibers

jos.huib@icloud.com