Tweede van links Gijs de Joode; in het midden, het jongste lid. Helemaal rechts Mettien van Mourik
Tweede van links Gijs de Joode; in het midden, het jongste lid. Helemaal rechts Mettien van Mourik Eline Lohman

Al 125 jaar muzikaliteit: muziekvereniging Wilhelmina uit Herwijnen

30 januari 2023 om 16:14 Muziek

HERWIJNEN Al 125 jaar lang klinken de muzikale klanken van Muziekvereniging Wilhelmina uit Herwijnen door het dorp en de omgeving. De leden, die deels familie van elkaar zijn, vormen een hechte groep.

door Eline Lohman

Gijs de Joode (78) staat net voor een repetitie in Dorpshuis De Poort begint gemoedelijk samen met andere leden van de muziekvereniging. Onder wie het jongste lid: Jasper, van negen jaar. Gijs is al 68 jaar lid en is daarmee het oudste actieve lid. ,,Mijn vader was lid, toen kwam mijn oudste broer bij de vereniging en ik ook. Daarna werden nog een zus, twee broers, twee ooms en wat neven lid. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik ook naar de muziekvereniging ging. Maar ik vind het zelf ook erg leuk en gezellig, anders was ik allang gestopt. Ik ben begonnen met het bespelen van de bugel en inmiddels speel ik op de schuiftrombone. Momenteel mijn favoriete muziekinstrument om te bespelen.”

GENERATIE OP GENERATIE

De muziekvereniging bestaat al lang en dat betekent geregeld dat generatie op generatie lid wordt. Zoals de familie Van Mourik: maar liefst drie generaties staan in het ledenbestand van Muziekvereniging Wilhelmina ingeschreven. Mettien van Mourik – 60 jaar lid - samen met zijn vrouw Wilma – bijna 50 jaar lid - en zoon Martien en kleinkinderen Charlotte en Jasper. Mettien: ,,Het was vanzelfsprekend binnen de familie dat je wanneer je zes jaar werd, lid werd van de muziekvereniging. Dat gold dus ook voor mij. Ik speelde eerst op een althoorn en nu op een waldhoorn. Vroeger ging ik op de fiets naar de muziekles, dan hing mijn instrument gewoon aan mijn stuur! Mettertijd zijn ook andere familieleden lid geworden. Zo heb ik mijn vrouw bij de muziekvereniging leren kennen. Zij speelt tenorsaxofoon. Onze drie kinderen gingen ook allemaal op les. Het voelt soms net als een reünie! We kletsen dan gezellig bij. Maar met het repeteren zijn we wel serieus, hoor.”

FRANCIS VAN BROEKHUIZEN

Muziekvereniging Wilhelmina is opgericht in 1898 en viert haar jubileum op 11 november met een optreden van operazangeres Francis van Broekhuizen en een activiteit voor leden. Naast de eigen concerten, speelt de fanfare ook tijdens allerlei speciale gebeurtenissen zoals Koningsdag, de jaarlijkse braderie of de opening van een nieuw wandelpad. De vereniging is door de jaren heen wel veranderd, merkt Gijs. ,,Vroeger was de kwaliteit minder. Maar toch was het heel leuk bij de vereniging. En vroeger droegen we geen uniform, dat kwam pas later. Inmiddels dragen we geen uniformen meer, maar er is wel eenheid in tenue.”

Toen we in de top meedraaiden, gingen we met 50 man naar concoursen

Mettien vertelt dat de vereniging veel trouwe leden heeft, die vaak al tientallen jaren lid zijn. Het aantal leden zit nu op 35, maar dat is in het verleden wel meer geweest. ,,Het ledenaantal is afgenomen. Toen we in de top meedraaiden, gingen we met 50 man naar concoursen. We hebben de afgelopen jaren wel wat jeugdleden erbij gekregen, mede dankzij een schoolproject waarbij kinderen instrumenten kunnen uitkiezen en zo door kunnen stromen naar onze vereniging, maar vaak stoppen jongeren bij de vereniging wanneer ze gaan studeren.” 

De vereniging probeert ook volwassenen kennis te laten maken met muziek. Eveline Baggerman: ,,Vorig jaar zijn we begonnen met een project voor volwassenen, waarbij ze in tien middagen de basis van een instrument leren. Dat heeft wat nieuwe leden opgeleverd, zoals ikzelf.” Het jongste lid Jasper voegt daar nog aan toe: ,,Ik denk dat ik wel tientallen jaren lid zal zijn van deze muziekvereniging!”