Tien jaar geleden ontdekte Ernie Ruiter zijn liefde voor 'steampunk'.
Tien jaar geleden ontdekte Ernie Ruiter zijn liefde voor 'steampunk'. Bas 't Hoen

Vrijwilligers maken Gorinchem: Ernie Ruiter kan zijn passie kwijt in zijn vrijwilligerswerk bij De Gezel

1 februari 2023 om 07:56 Mensen

GORINCHEM Een creatieve duizendpoot, zo kun je Ernie Ruiter uit Gorinchem wel noemen. Om half tien vanmorgen kwam hij ‘binnendruppelen’, deelt hij mee, voordat hij koffie met een speculaasje voor ons gaat halen. Ik mag achter zijn werkbank zitten, want ‘hier brandt de kachel’.

door Levien Vermeer

Dat is geen overbodige luxe als het, ten tijde van het interview, nog altijd zo’n 3 graden vriest. Dit is zijn bijna dagelijkse ambiance; een aambeeldje, een bankschroef, gereedschapslades, Brasso, lijnolie, en houten blokjes in allerlei vormen en maten. Bijna liefkozend pakt Ernie een stukje bamboe op en laat het zien. ,,Kijk, dit is de kopse kant, dat is zo verschrikkelijk mooi!” Hij maakt er geometrische puzzels mee, zoals de duivelsknoop. ,,Ik heb voor andere belangstellenden een plan geschreven voor de werkvolgorde en maak malletjes om zo’n puzzel sneller en gemakkelijker af te tekenen.” De beeldend kunstenaar werd door een vriend op het spoor van De Gezel gezet, liep er op een goede dag binnen en kwam in een warm bad terecht. ,,Er is geen druk, er zijn geen verplichtingen maar wel verantwoorde-lijkheden en gedragsregels. Iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten.” Toen hij er voor het eerst was, zag hij direct van alles dat hij kon gebruiken. ,,Ik werk met kringloop-materialen, en mocht meteen diverse dingen meenemen. Ook heb ik hier wat beelden neer kunnen zetten.” Hij demonstreert zijn verlichte sculpturen van (edel)metaal die uit een futuristisch universum lijken te zijn weggelopen. ,,We demonteren afgedankte apparaten bij De Gezel, maar alles krijgt een bestemming. Óf ik neem het mee om er een kunstwerk van te maken, óf het wordt netjes gerecycled.” 

STEAMPUNK

 De Gezel is in 2018 ontstaan uit een burgerinitiatief van Perry Sporken en Annelies Nagel. Sporken wordt op de site voorgesteld als ‘een intuïtief ondernemer, met een focus op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die wat meer vertrouwen, waardering en aanmoediging nodig hebben.’ De Gezel is een zogenoemde voorliggende voorziening. Dat houdt in dat het ‘vóór het reguliere sociaal domein ligt’, en dat de stichting een signalerende functie heeft. Wanneer de begeleiders zien dat een deelnemende re-integreerder of kwetsbare persoon extra hulp nodig heeft, kan de betreffende cliënt worden doorgestuurd naar een relevante organisatie. ,,Sinds kort heeft De Gezel een driejarige waarderings-subsidie gekregen van gemeente Gorinchem”, weet Ernie. 

Ik heb nooit geweten wat ik wilde gaan doen, en later loop je tegen andere vakken aan, zoals hout- en metaalbewerking

De non-profit stichting werkt nauw samen met de Kringloop, en heeft contact met onder meer woning-coöperaties, gemeenten, reclassering, GGZ en Vluchtelingenwerk. Er is niet alleen een meubel- en fietsenmakerij, maar ook een naaiatelier. En er werken mensen via De Gezel in de groenvoorziening. Halverwege ons gesprek komt een medewerkster van het naaiatelier een werkschort passen dat ze voor Ernie aan het maken is en vraagt : ,,Zitten er genoeg zakken in?” Hij heeft de LTS richting elektro gevolgd, maar wat hij nu doet staat daar helemaal los van, zegt hij. ,,Ik heb nooit geweten wat ik wilde gaan doen, en later loop je tegen andere vakken aan, zoals hout- en metaalbewerking en een fascinerend materiaal als aluminium.” Tien jaar geleden ontdekte hij zijn liefde voor steampunk. Hij legt enthousiast uit waar dat over gaat: ,,Het is een fantasiestijl die is voortgekomen uit het stoomtijdperk en de industrialisatie. De bijbehorende kleding stamt uit het Victoriaanse tijdperk.” Ernie verzamelt allerlei radertjes uit horloges en klokken, scharniertjes, schroefjes, allerlei objecten van koper en messing om er iets origineels mee te doen. ,,Ik versier er bijvoorbeeld aanstekers en telefoonhoesjes mee.” 

WISSELWERKING

Hij is nu zo’n vier maanden vrijwilliger en komt bijna elke dag wel naar De Gezel. Onder leiding van bedrijfsleider Rik Quak en enkele vakmensen die in loondienst zijn (de ‘leermeesters’) , kunnen de ‘gezellen’ een vak leren. ,,We geven vooral houten meubels op die manier een tweede leven”, vertelt Ernie. De ‘gezellen’ zijn mensen, die na een moeilijke periode weer aan zichzelf werken en in zichzelf willen geloven, maar ook iets moois willen maken, om daarmee iets terug te doen voor de samenleving. Ernie houdt van de uitstraling van het bedrijf en is blij met de plek die hij daar gevonden heeft. ,,Het is een wisselwerking; ik mag hier kunstprojecten maken en ik werk ook een x-aantal uren voor hen, dat gaat vanzelf.” Ernie is op verschillende vlakken inzetbaar. ,,Ik ben geen leraar, maar weet genoeg van techniek om iemand iets te kunnen leren. Soms, als het nodig is, houd ik ook een oogje in het zeil in de werkplaats. Of ik help klanten die een plankje op maat gezaagd willen hebben, hun fietsband willen laten plakken of een zadel nodig hebben. Verder help ik bij het postpunt waar pakketjes afgehaald kunnen worden, en maak bezoekers wegwijs. Je komt hier de leukste mensen tegen, de omgang met elkaar is heel gemoedelijk.”

Meer lezen over De Gezel: www.degezel.nl