Wim den Besten

GKV Enomics rukt op naar tweede plaats door knappe overwinning in Middelburg

29 januari 2023 om 11:01 Korfbal

GORINCHEM GKV Enomics een duel tegen mede-subtopper Swift. Swift had 2 punten minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld, dan GKV Enomics. Een op voorhand spannende wedstrijd waarin onderling bepaald zou worden wie enigszins aansluiting zou houden bij de koplopers Avanti en DOS (W). GKV Enomics heeft het altijd lastig tegen het scherp schietende Swift. Ondanks een zwakke start rechtte GKV Enomics de rug en won knap en verdiend met 22-26.

In een goed gevulde sporthal in Middelburg was het Swift dat uit de startblokken schoot. De eerste twee voorsprongen van de Zeeuwen werden nog gecounterd door Maren en Mats den Besten (1-1 en 2-2), daarna was er even geen houden aan. Swift knalde zichzelf naar een 6-2 en een 11-4 voorsprong. Remco Ouwerkerk en Mats den Besten met de twee Gorinchemse doelpunten, beide van grote afstand. Parallellen met de verloren uitwedstrijden tegen Avanti en DOS (W) waren te zien: ook daar liet GKV Enomics de teugels in tien minuten in de eerste helft varen, voordat een inhaalrace ingezet werd.

INHAALRACE

Die inhaalrace werd gelukkig ingezet. Schoten van Mats den Besten, Niek van der Weijden, Rachel Romijn en een strafworp van Guido Messerschmidt (karakteristiek versierd met de dieptedoorloopbal) en GKV Enomics zat weer helemaal in de wedstrijd. Dit werd mede mogelijk gemaakt door het verdedigende werk van Rachel Romijn en Nienke van der Weijden. Zij waren aan de zusjes Aïsja en Naomi Zuidweg gekoppeld, die normaal goed zijn voor zeker 6 doelpunten aan Zeeuwse zijde, maar er deze avond niet aan te pas kwamen. In de rebound waren het vooral Maren den Besten en Remco Ouwerkerk die veel onderschepten. De GKV-aanval stokte op dit moment wel een beetje, waardoor het voor Swift genoeg was om af en toe mee te scoren. Twee strafworpen van Niek van der Weijden, een van Mats den Besten en een schot van Rachel Romijn betekenden een 15-12 ruststand.

TWEEDE HELFT

Waar het de eerste helft Swift was dat uit de startblokken schoot, was dat nu GKV Enomics. Na de 15-13 van Mats den Besten was er nog de 16-13 van Swift, maar daarna was het een en al GKV Enomics. Swift kwam niet onder de druk uit, vrije ballen werden geblokt, Rachel Romijn blokte zelfs twee afstandsschoten en de schotklok werd meermaals overtreden. GKV Enomics aan de andere kant schoot zoals het sinds de openingswedstrijd tegen Odik niet meer geschoten heeft. Van 16-13 werd het 16-21. GKV Enomics scoorde fraai en divers: afstandsschoten, jumpshots, doorloopballen en korte kansen. Het Swift-publiek werd muisstil en GKV Enomics voelde dat het de thuisploeg gekraakt had. Vanaf 11-4 naar 16-21, een tussensprint van 5-17: de ploeg kreeg hiervoor na afloop terecht de complimenten van coaches Bart Drost en Jan Ouwerkerk.
De laatste minuten een aanvallend minder scherp GKV Enomics, maar verdedigend nog net zo sterk. Zo kon Swift nooit echt meer dichterbij komen. Na een time-out bij 20-24 beloonde Rachel Romijn zichzelf voor haar ijzersterke wedstrijd met haar 5e doelpunt (tevens haar 5e afstandsschot). Mats den Besten maakte vervolgend met een fraaie onehander zijn 8e van de avond, waarna Swift nog 1 keer raak schoot: eindstand 22-26. Saillant detail: op het veld versloeg Swift juist GKV Enomics met precies dezelfde cijfers. De ploegen treffen elkaar dit jaar nog 2 keer, dus dat belooft nog genoeg spektakel.

In de kop van de poule won Avanti het uitduel tegen DOS (W) met 17-19. Voor zover ze dat nog niet waren, zijn ze nu echt de gedoodverfde titelfavoriet. De degradatiewedstrijden dit weekend leverden verrassende uitslagen op, die de poule weer een stuk spannender maken: Pernix wint van De Meeuwen en pakt de eerste twee punten, terwijl Nieuwerkerk thuis ruim van Odik wint. Odik is volgende week tegenstander van GKV Enomics.

Doelpuntenmakers GKV Enomics: Mats den Besten 8, Rachel Romijn 5, Maren den Besten 3, Guido Messerschmidt 3, Remco Ouwerkerk 3, Niek van der Weijden 3, Nienke van der Weijden 1.