ronde 15 interne competitie en bekerronde 2 schaakclub de giessen en linge

Overig Deel je nieuws

In de bekercompetitie ging Henk Boot op bezoek bij Gijs Bos. Gijs koos voor een degelijke opzet. Echter toen Henk na de 20e zet toch een centrale pion kon winnen, kwam de stelling open te liggen. Toen Gijs daarna helaas een grote vork over het hoofd had gezien, was de partij snel over. Louis Rutgers zette de partij tegen Hans Karelse goed op en vlocht er al vrij snel stevige dreigingen in. Hans koos niet voor een passieve verdediging, maar voor een opportunistisch stukoffer. De twee pionnen die hij kreeg waren onvoldoende, Louis dirigeerde zijn torens via de geopende h-lijn de zwarte stelling in. De stelling van Hans kraakte vervaarlijk en stortte uiteindelijk in, een mooie partij van Louis! Tijmen Schakel  en Ernst Delwel zaten na de remise van vorige weeg opnieuw tegenover elkaar. Ernst schotelde Tijmen een wat minder bekende zijvariant van een  gambiet voor, maar Tijmen had daar geen problemen mee. Hij kreeg duidelijk wat meer ruimte, maar dan is het vaak niet zo makkelijk om uit de meerdere goede mogelijkheden het juiste spoor te vinden. Hoewel in de computeranalyse thuis bleek dat Tijmen ergens een onnauwkeurigheid beging hebben beiden dat in de partij en de analyse na afloop niet gezien. Zoals het ging ontwikkelde Tijmen een toenemend initiatief en kon hij met een leuke combinatie de partij beslissen.

In de interne competitie speelde Henk van der Hoek en Gerard de Gans een langdurige partij. Lang ging het redelijk gelijk op, al had Henk in het eindspel met twee lopers wat meer mogelijkheden dan de loper-paard combinatie van Gerard. Na heel wat manoeuvreren lukte het Henk op de damevleugel in de zwarte stelling binnen te dringen, materiaal te winnen en een zwaar bevochten overwinning te boeken. Henry Houweling en Bram Capelle zaten deze maand al voor de 3e keer tegenover elkaar. Henry koos een andere opening en dreigde al snel stukwinst. Na het stukverlies heeft Bram nog wel gezocht naar compensatie, maar met een stuk meer, meer ruimte en meer dreigingen kwam de winst voor Henry niet meer in gevaar. Chris Tromp en Bert van Hees kregen een grappige stelling op het bord waarbij al in een vroeg stadium de torens van de h-lijn waren verdwenen. Het leek er in eerste instantie op dat Bert de troeven in handen had, maar toen hij aarzelde, kwam Chris sterk terug, kwam een stuk voor en gaf Bert geen tweede kans. Robin Tenhunen nam het op tegen Arjan Uittenbogaard. Robin speelde de opening actief en ook deze avond had Arjan zijn goede vorm thuis gelaten. Hij werd door goed spel van Robin gedwongen een stuk te offeren, maar had daarvoor onvoldoende compensatie. Rob van Driel en Bert den Boer speelden een lange en ogenschijnlijk langzame partij. Langdurig werd er nauwelijks materiaal geruild. Maar uiteindelijk ging Bert met zijn koning aan de wandel en werd hij pardoes midden op het bord door een witte dame op a8 mat gezet omringd door heel wat pionnetjes! De langste partij was het duel aan de top tussen Henk Boot en Eddy Korevaar. Henk koos eens een andere opening dan ze meestal tegen elkaar spelen, maar bereikte weinig. Hij besloot met de witte pionnen de lange pionnenketen van Eddy te ontmantelen. Dat lukte wel, maar Eddy had steeds goede tegenzetten en de stelling bleef in evenwicht, waarbij eerder Eddy dan Henk enkele kansjes op voordeel kreeg. Hij nam die kansjes niet optimaal waar, maar kon op zet 32 toch een pion winnen omdat Henk een schaakje van Eddy en daardoor tempowinst over het hoofd had gezien. Toen Eddy rond de 40e zet zijn loper tegen Henk’s paard liet ruilen, was zijn voorstel nog beperkt en weer binnen de remisemarge. Met nog erg weinig tijd op de klok, al was dat bij Henk niet echt veel meer, bood Eddy remise aan. Henk kon dat aanbod niet weigeren.

Afgelopen zaterdag werd de wedstrijd tussen De Giessen en Linge en KiNG2 uit Tilburg een deceptie. Er waren slechts remises voor Hans Karelse, Tim Schakel en Eddy Korevaar. Alle overige spelers verloren, een zware 1,5-6,5 nederlaag dus, waarna het team weer terug is in de middenmoot.

advertentie