schaakclub de giessen en linge: ronde 17 interne competitie

Overig Deel je nieuws

In de interne competitie was het topduel de strijd tussen Henk Boot en Jaco Vonk. De vraag was natuurlijk of Henk, die een wat minder seizoen speelt, Jaco zou kunnen verslaan en daarmee de competitie weer wat spannender maken. De gekozen opening hield een bekend pionoffer van Henk in, maar hij had voldoende compensatie. Jaco besloot de pion terug te geven en hergroepeerde zijn stukken. Na dameruil ontstond er rond de 20e zet een gelijke stelling waarin Henk een ietsje betere pionnenstructuur had en wat makkelijker kon manoeuvreren en bovendien zo’n 15-20 minuten meer op de klok had. Na een periode van manoeuvreren lukte het Henk in een dubbel toreneindspel een paard op het mooie veld e5 te posteren. Maar de vraag was, stelt  het wat voor en zo ja, hoe dan verder? Henk besloot het op de koningsvleugel te proberen. Het openen van de koningsvleugel was zeker meer risicovol, ook al had Henk nog een kwartiertje meer tijd op de klok. Henk besloot “va banque” te spelen en activeerde zijn koning. Maar door de gekozen zetvolgorde kwam hij in een verloren stelling terecht! Hij had echter het geluk dat Jaco zijn vizier eerst richtte op een paardpenning en niet op een zwak pionnetje. Toen hij een zet later die pion wel op de korrel nam, kon Henk ook zijn 2e toren naar de koningsvleugel verplaatsen. Toch stond Jaco op dat moment nog steeds beter, maar hij onttrok hij zijn koning aan een schaakje. Jaco’s voordeel verdampte hiermee. Toen Jaco met zijn torens op jacht ging naar de witte koning, bezorgde hij hiermee juist Henk de mogelijkheid zijn paard er bij te halen en de omgeving van zijn koning volledig te controleren. Hij kon beginnen met een opmars van zijn f-pion en kreeg beslissend voordeel. Uiteindelijk streek Jaco op de 51e zet de vlag. Een wel heel gelukkige overwinning van Henk die zich tijdens de partij en ook in de analyse na afloop niet realiseerde dat hij zo dicht langs de afgrond had gelopen!

Henry Houweling speelde tegen Henk van der Hoek. Juist na de opening gaf Henk een schaakje,  maar dat was achteraf een discutabele zet, mits Henry het schaakje met de pionzetten had opgevangen. Echter, Henry liep weg uit het schaakje. Hierna volgde een afwikkeling naar een materieel gelijke stelling. Henk accepteerde hierna het remiseaanbod van Henry.

Die uitslag kwam ook op het bord in de wedstrijd tussen Hans Karelse en Eddy Korevaar. Hans dacht dat hij in de opening iets nieuws deed door zijn dame snel in het spel te brengen. Dat  was weliswaar nieuw voor hemzelf, maar anderen (grootmeesters!) waren hem voorgegaan tot op de 11e zet. Hans speelde zijn e-pion ver op en verhinderde de zwarte rokade. Eddy nam hierna bezit van het centrum met zijn pionnen. Eddy speelde het nogal omzichtig. Nadat hij zijn loper tegen een wit paard had geruild, kwam Hans dankzij zijn loperpaar duidelijk in het voordeel. Maar omdat hij geen duidelijke weg naar winst zag, bood hij remise aan en dat werd door Eddy graag geaccepteerd.

Ook het duel tussen Louis Rutgers en Tony Else kende geen winnaar. Tony koos dezelfde opening als in zijn laatste KNB-wedstrijd, maar kwam er niet goed uit en raakte een pion achter. Louis kreeg weliswaar kansen op een koningsaanval, maar benutte die niet. Later werden de dames geruild en bood Louis remise aan, hoewel hij nog wel duidelijk beter stond.

Dat resultaat was niet het geval in de partij tussen Jeroen Brandsma en Bert van Hees. Jeroen kwam goed uit zijn “eigen” opening, die Bert duidelijk niet zo goed kende. Hij leed daarbij tweemaal tempoverlies en Jeroen kon zijn voordeel daar duidelijk mee vergroten en enkele pionnen winnen en het was niet zo heel moeilijk het overwicht in winst om te zetten.

Ernst Delwel ging op bezoek bij Ton Lodder. Toen Ernst een stuk verloor, dacht Ton in eerste instantie dat Ernst het stuk had geofferd. Dat was dus niet zo, maar Ernst liet Ton maar in die waan. Toen Ton de draad in de stelling verloor, kon Ernst zelfs nog een matnet weven en Ton’s koning daarin vangen. Ook hier dus een erg gelukkige overwinning voor de witspeler.

Er werd naast de wedstrijden voor de interne competitie gespeeld, nl het 2e team speelde in de SOS-competitie tegen De Rode Loper 3 uit Utrecht. De onzen konden het niet bolwerken en verloren met 2,5-5,5, waarmee de tegenstanders zich bij de kopgroep in deze poule voegden. Mark Couwenberg en Rob van Driel wonnen hun partij, Marcel van Wingerden speelde remise, maar de overigen, Bram Capelle, Chris Tromp, Jan Post,  John Dessens en Bert van Geldere moesten de eer aan hun tegenstander laten.

advertentie