Dieter Terlouw namens TeamNL met een tegenstander uit Mongolië tijdens het WjK ‘22
Dieter Terlouw namens TeamNL met een tegenstander uit Mongolië tijdens het WjK ‘22

Verdienstelijk debuut Hoornaarse Dieter Terlouw op WK Dammen in Turkije

13 november 2022 om 09:11 Overig

HOORNAAR De 10-jarige Dieter Terlouw uit Hoornaar, sinds dit voorjaar lid van de jeugddamclub VGO, heeft een puike prestatie neergezet op het WK voor jeugdspelers t/m 10 jaar. Tijdens het reguliere toernooi wist hij in een deelnemersveld van 19 spelers de 8e plaats voor zich op te eisen.

In de eerste week van november werden in het Turkse Antalya maar liefst 10 WK’s voor jeugdige dammers van 6 t/m 19 jaar gespeeld. Onze regionale damheld was ingedeeld in de op één na jongste categorie; jongens van 9 en 10 jaar. De Nederlandse afvaardiging bestond uit 18 jeugdspelers. Zij werden begeleid door enkele professionele coaches vanuit de KNDB.

Het werd een pittige week. Maar liefst 3 kampioenschappen werden in 8 dagen gespeeld. In de eerste 6 dagen werden 9 partijen in het reguliere kampioenschap gespeeld met bedenktijden tot 2 uur per persoon. De laatste 2 dagen stonden het Rapid toernooi (15 minuten + 5 seconden per zet) en het Blitz toernooi (5 minuten + 3 seconden per zet) op het programma. Maar liefst 8 partijen moesten deze dagen na elkaar gespeeld worden.

Het was voor Dieter lastig in te schatten wat het niveau van zijn tegenstanders was. Al gauw werd duidelijk dat er zeer ervaren spelers achter de borden zaten. Spelers die al op 7 en 8 jarige leeftijd aan een WK in hun categorie hadden meegedaan. In de eerste 3 partijen lukte het hem (net) niet om punten in de wacht te slepen tegen tegenstanders uit Estland, Letland en Oekraïne. Het was jammer dat na een partij van meer dan 3 uur (wel een persoonlijk record voor Dieter) remise door zijn vingers glipte. Het was knap hoe Dieter zich over deze teleurstelling wist heen te zetten. Na een winstpartij tegen zijn Tsjechische tegenstander en ‘een bye’ (vrije ronde met 2 punten cadeau in verband met oneven aantal deelnemers) vanwege het oneven aantal spelers, volgde nog een verliespartij maar daarna sloeg Dieter zijn slag. Met 3 winstpartijen op rij tegen opnieuw een Tsjechische, en daarna een Hongaarse en Curaçaose tegenstander wist Dieter op te klimmen naar een zeer fraaie 8e plaats.

Tijdens het Rapid toernooi op zaterdag werden 8 partijen gespeeld. Met 8 punten uit evenzoveel partijen eindigde Dieter als twaalfde. Dit keer trof hij spelers uit Mongolië die een klasse apart waren (het podium was een volledig Mongoolse aangelegenheid). Tegenstanders uit Polen bleken te nemen hindernissen voor hem.

Tijdens het blitz toernooi, op de dag van zijn 10e verjaardag, sloeg de vermoeidheid toe en eindigde hij na 8 partijen met 5 punten als vijftiende. Al met al een meer dan geslaagd debuut voor onze streekgenoot die terug kan kijken op een prachtig damavontuur.

Meer info: www.facebook.com/teamnlkndb.

Dieter Terlouw evalueert zijn partij met zijn coach Heike, medespelers en begeleider opa Koos.
TeamNL vs TeamNL. Dieter Terlouw in een partij tegen Alexander Glogowski.
Deel dit artikel via:
advertentie

Gerelateerde artikelen