Ronde 13 interne competitie schaakclub De Giessen en Linge

2 januari 2023 om 11:52 Sport Deel je nieuws

Deze avond begon de 2e cyclus in de interne competitie met het topduel tussen Jaco Vonk en Henk Boot. Kon Jaco de koppositie weer overnemen? Vol goede moed begon Jaco aan de klus, maar Henk was natuurlijk op zijn hoede. Jaco probeerde het centrum te veroveren, Henk had de damevleugel als “area of interest”. Na ruil van enkele pionnen, had Henk goed gezien hoe hij de stelling in balans moest houden. Na ruilen van alle torens waren bood Henk remise aan. Jaco accepteerde dit aanbod. Met dit resultaat verdedigde Henk zijn koppositie overtuigend.

Louis Rutgers en Hans Karelse speelden een interessante partij, maar Louis verrekende zich en verloor hierdoor een paard. Zijn compensatie was niet voldoende en Hans won. Hij heroverde hiermee de derde plaats op de ranglijst.

Bert van Hees trok tegen David Carlsson flink ten aanval op de koningsvleugel,  terwijl het tegenspel van David op de damevleugel duidelijk trager was. Toen Bert met het krachtige f5-f6 zijn aanval verder versterkte en vervolgens met zijn toren naar voren ging, werd de verdediging van David verpulverd. Met deze overwinning is Bert de top tien binnengekomen.

André van Wingerden wisselde in de opening 2 zetten om tegen Henry Houweling en stond met zijn koning op zet 8 al op f3! Overigens was dit allemaal al “bekend”. Henry dwaalde van het rechte pad af en wit stormde op de damevleugel naar voren. Daar was geen verdediging tegen en André won.

Chris Tromp kwam uiteindelijk tegen Christian Boudewijn  een pion voor en leek met aanzienlijk voordeel het eindspel in te gaan. Maar het lukte hem niet verder te komen en even later moest hij zelfs nog uitkijken. Tenslotte resteerde een toreneindspel dat potremise was.  Dat was ook de uitslag bij de partij tussen Jan Post en Rob van Driel. Johan Vroege speelde tegen Huig Visser. Het voordeel wisselde, maar uiteindelijk kwam ook hier een remise uit de bus.

Mattias Stok kreeg tegen Bert van Geldere langzaamaan de betere stelling, won even later een pion. Het lukte hem dit voordeel verder tot winst uit te bouwen.

Chris van Wieringen en Wim Rietveld zetten een interessante partij op. Zwart richtte zijn pijlen op de witte koning, won een pionnetje en vervolgens de partij. 

In het weekend ervoor werd in de landelijke competitie tegen HWP Sas van Gent 3 een zeer ruime overwinning behaald: 7-1. Alleen Henk Boot moest buigen voor zijn jonge tegenstander.

advertentie
advertentie