Wedstrijden schaakclub De Giessen en Linge op 17 januari

23 januari 2023 om 15:49 Sport Deel je nieuws

Het eerste team reisde af naar Zeist. Het begon niet al te best. Arjan Uittenbogaard stond al snel moeizaam en kon het niet bolwerken, 1-0 achter. Hierna bracht Tijmen Schakel een half punt binnen. Na vroege dameruil probeerde wit het op de damvleugel maar bereikte weinig. Zwart hield alles stevig onder controle. Tijmen vond zijn stelling matig, maar kon pionverlies en verder nadeel gelukkig voorkomen: remise. André van Wingerden speelde weer eens een agressieve opening en kon de korte rokade van wit verhinderen. Wit schrok blijkbaar. De witte monarch bleef noodgedwongen in het centrum. Wit moest toch echt op zijn tellen passen. Dat deed hij onvoldoende. Hij overzag dat André de witte koning in het schootsveld van het zwarte paard kon brengen. Dat kostte wit de partij. 

Gezien zijn goede ervaring twee weken eerder bediende Hans Karelse zich opnieuw van dezelfde opening. Hij kwam er goed uit, maar was op zijn 13e zet te optimistisch. Toch had Hans nog voldoende dreigingen. Later kon Hans het evenwicht weer herstellen. Vervolgens ontstond  er een toreneindspel, dat sterk neigde naar remise. Na een wit schaakje bood Hans remise aan en ongetwijfeld heeft zijn tegenstander er later spijt van gehad dat hij dit aanbod afwees en op winst speelde. Hij kreeg echter de kous op de kop. Hans kon zij vrije h-pion winnend richting promotie sturen. Zo stonden we halverwege met 2,5-1,5 voor!  Jaco Vonk op bord 1, probeerde met een pionopstoot de zwarte verdediging te kraken, waarbij hij twee torens op de zwarte koningsstelling richtte. Helaas miste hij een lopermanoeuvre, waardoor zijn tegenstander de kans kreeg te counteren en er met de winst van door ging. 

Henk Boot vond dat zijn tegenstander wel erg op remise uit was. Na afloop ontkende zijn tegenstander dat, omdat hij vond dat hij steeds moest verdedigen. Rond de 20e zet vond Henk dat hij wat lekkerder stond, maar objectief was het gelijk tot de 35e zet, toen wit besloot een toren te ruilen. Vanaf dat moment stond Henk beter al liet hij zijn voordeel tweemaal wegslippen. Maar uiteindelijk beging wit de laatste fout en kon Henk in een toreneindspel een pion richting promotie sturen. 

Bram Capelle kreeg op bord 7 te maken met een Oekraïnse tegenstander, die na de opening stevige druk zette op de stelling van Bram. Met wat kunst- en vliegwerk kon Bram die druk weerstaan. Na de nodige afruil van materiaal ontstond er een eindspel van   dames, lichte stukken en pionnen met voor Bram een verre gedekte pion. Dat kleine voordeel bleek onvoldoende voor de winst: remise.

Bleef nog de wedstrijd van Louis Rutgers. Er ontstond een stelling met tegengestelde rokades. waarin Louis minder aanvalskansen had dan zwart die de witte koningsstelling wel min of meer kon openbreken. Louis kreeg het steeds moeilijker en uiteindelijk verbrokkelde de witte stelling. Hiermee kwam de einduitslag op 4-4. 

Het tweede team speelde dezelfde avond thuis tegen En Passant 3 en van deze koploper werd nipt verloren, 2,5-3,5.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie