Competie Schaakclub De Giessen en Linge

2 februari 2023 om 13:37 Sport Deel je nieuws

Op 24 januari stond de tweede bekerronde op het programma. Henry Houweling kruiste de degens met Bram Capelle, die deze keer niet goed uit zijn opening kwam. Na pion- en later  ook nog kwaliteitsverlies van Bram kostte Henry weinig moeite de strijd in zijn voordeel te beslechten.

Mark Couwenberg verslikte zich tegen Henk Boot in de opening en dat kostte hem een stuk. Hoewel Henk niet erg doortastend voortzette, hield hij flink voordeel. Mark had wel wat activiteit van zijn stukken, spartelde, maar Henk hield de poort goed dicht en bereikte uiteindelijk een eindspel met een loper meer. Dat geloofden Mark wel.

Tony Else ruilde in zijn partij tegen Bert van Geldere zijn paarden tegen de lopers van Bert. Tony had in de vrij open stelling voordeel van een mooi pionnencentrum had. Bert worstelde met de stelling en zeker ook met de klok. Toen Bert ongelukkigerwijze een witte randpion sloeg, vond Tony een mooi torenoffer en bereikte een gewonnen stelling. Achteraf had het volgens de computer hierna nog mooier gekund, maar Tony koos een andere goede voortzetting en won.

André van Wingerden raakte tegen Eddy Korevaar al snel het juiste spoor snel bijster. Het lukte niet een goed plan te bedenken en na zo’n 10 zetten had Eddy al een duidelijk voordeel te pakken. Eerst snoepte hij op zet 13 al een centrumpionnetje mee en liet vervolgens grote kracht een loperschaak volgen. Het inmiddels krakemikkige witte bouwwerk stortte reeds voor de 20e zet in.

Jaco Vonk en Ernst Delwel speelden een klassiek openingsgambiet in een redelijk modern jasje met een tegengambiet. Jaco behield zijn pluspion en ontwikkelde zijn stukken beter dan Ernst. Toen Ernst een verkeerde afwikkeling koos, verdiende Jaco nog een tweede pion en breiddezijn voordeel beslissend uit. De andere bekerwedstrijden werden naar een later moment verschoven.

De overige spelers speelden de 17e ronde van de interne competitie. Hierin verongelukte David Carlsson tegen Chris van Wieringen en liet zich pardoes mat zetten. Jan Vroege speelde tegen Nikita Roest en moest toestaan dat zijn g-lijn open kwam te liggen. Zwart gebruikte die aanvalskansen en Nikita won. De strijd tussen Wim Rietveld en Rob van Driel ging geruime tijd gelijk op, maar tenslotte won Wim materiaal. Daarna was de partij eigenlijk beslist. Christiaan Boudewijn kwam tegen Gerard de Gans een kwaliteit achter. Nadat alle stukken waren geruild, was de winst in het eindspel voor Gerard niet al te moeilijk meer.  

Hans Karelse en Arjan Uittenbogaard speelden met tegengestelde rokades, wat in de gebruikte opening vaak voorkomt. De vraag is dan vrijwel altijd welke aanval het eerst komt. Hans trok krachtiger ten aanval dan Arjan en kon zo het volle punt binnenhalen. Het was een heerlijk aanvalspotje zo zei hij na afloop. Ook Mattias Stok en Louis Rutgers speelden een partij met tegengestelde rokades. De witte dame van Mattias drong ver binnen in de zwarte stelling maar hij liet zich verrassen door een tegenaanval van Louis en werd zelfs mat gezet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie