Op de foto van links naar rechts: Sander, Peter, Amy, Joost, Yoeri, Marc en Jonah. Tussen hen in de examinatoren
Op de foto van links naar rechts: Sander, Peter, Amy, Joost, Yoeri, Marc en Jonah. Tussen hen in de examinatoren Aikido Groene Hart

Aikido Groene Hart: eerste vijf examenkandidaten zwarte band voor groep Aangepast Sporten geslaagd

Vechtsporten

GORINCHEM Een volle zaal met zachtjes kwebbelende mensen. Familieleden, vrienden en kennissen kwamen afgelopen vrijdag kijken naar de eerste zwarte-bandexamens bij de Groep Aangepast Sporten van Aikido Groene Hart, dat ook een vestiging in Gorinchem heeft. De passages werden afgenomen op de hoofdlocatie in Woerden. 

Peter van Lier, de hoofdinstructeur, gaf als aftrap een kort introductiepraatje. ,,Alweer elf jaar geleden dat we begonnen zijn met deze bijzondere groep Aangepast Sporten. Ik heb altijd geloofd dat we jullie konden opleiden naar de zwarte band Aikido. Vandaag zal dat zich moeten bewijzen aan de hand van jullie passages. Gemiddeld zijn jullie nu tien jaar bij ons aan het trainen. Het is een ongelooflijke prestatie dat jullie dit hebben volgehouden en alleen dat al maakt deze dag tot een bijzondere dag. Ieder van jullie heeft keihard gewerkt om hier te komen.”

De examens werden afgenomen onder toeziend oog van Peter zijn eigen leraar Marc Jongsten (zesde dan). Marc was hiervoor speciaal naar de locatie gekomen, wat zeer werd gewaardeerd. Vanwege de duurtijd is gekozen om deze groep zwarte-bandkandidaten apart te examineren en de rest van de groep volgende week pas te doen. Een halfuurexamen is best intensief en pittig voor deze doelgroep. Peter van Lier: ,,Het was uitzonderlijk stil in de zaal tijdens de examens. De andere leerlingen uit de groep, waren supergeconcentreerd en zaten met open mond te kijken naar de bewegingen van hun oudere collega’s. De druk van het examen heeft deze vijf leerlingen naar een prestatie van formaat gedreven. Zelfs ik was onder de indruk van hun technische uitvoeringen en het vasthouden van de structuur van bewegen zo lang achter elkaar.”

Na de examens kregen ze feedback van de examinatoren. De geslaagden zijn Amy de Koekkoek: ,,Hier en daar een beetje te snel, maar echt een lekker pittige uitvoering, heel goed gedaan.” Joost Lekkerkerker: “Advies om te letten om nog meer rechtop te blijven tijdens de uitvoeringen, maar het enthousiasme straalde ervan af; erg mooi examen.” Jonah Webbink: ,,Heel serieus uitgevoerd, keurig en rustig examen. Stapje voor stapje jezelf er doorheen geleid.” Sander Kuipers: ,,Technisch heel correct uitgevoerd. Goed rechtop, zelfs een meer volwassen examen qua uitvoering. Goed gedaan.” Yoeri Vereijcken: ,,Heel rustig en beheerst examen. Gaat zelfs al een beetje naar de volgende dangraad toe. Mooi gedaan.” 

Er werd luid geapplaudisseerd door de aanwezigen bij deze woorden. Peter van Lier: ,,Met dank aan Marc en alle vrijwilligers die het mogelijk hebbengemaakt al die jaren deze groep tot hier te begeleiden. Echt fantastisch dat dit zo met elkaar gelukt is!”

advertentie