Tonny Venderbos, voormalig en meervoudig Nederlands kampioen karate, tijdens de les bij KBS Mariëngaarde
Tonny Venderbos, voormalig en meervoudig Nederlands kampioen karate, tijdens de les bij KBS Mariëngaarde Angelica Branderhorst

Een lesje zelfverdediging op de Mariëngaarde Gorinchem

20 mei 2023 om 12:40 Vechtsporten

GORINCHEM Op de vraag wie er wel eens iemand pest, steekt een enkel kind eerlijk de hand op. De vraag wie er wel eens gepest wordt, krijgt veel meer handjes de lucht in.

Tonny Venderbos, voormalig en meervoudig Nederlands kampioen karate in zijn klasse en al 22 jaar sensei bij sportschool Breedveld, staat op het punt om Groep 5B van KBS Mariëngaarde in Gorinchem een bijzondere gymles te geven: een kennismaking met karate en hoe je je kunt verdedigen als je door een pestkop wordt aangevallen.

Na een stevige warming-up krijgen de kinderen een stoomcursus zelfverdediging. Met name wordt veel aandacht geschonken aan hoe je, zelfs als je tegenstander groter is dan jij, heel makkelijk kunt loskomen. Na een paar oefeningen weten de kinderen welke beweging zij moeten maken als zij worden vastgepakt bij hun polsen of T-shirt en zij leren een gewiekst trucje om iemand van zich af te schudden als ze van achteren worden beetgepakt.

Stil blijven en goed luisteren tijdens een les waar je mag stoten, trappen en leert vallen is voor sommige kinderen nog een beetje lastig. Zeker als de meester laat zien hoe hij zichzelf verdedigt als de kinderen hem van alle kanten mogen aanvallen, gaan de decibellen door het dak.

Na een uur zijn de kinderen een goede les wijzer: met karate kun je opkomen voor jezelf. Je mag de technieken niet inzetten om aan te vallen, maar je mag altijd jezelf verdedigen. Venderbos: ,,Pesten krijgen we niet alleen de wereld uit door de pestkoppen aan te pakken. We moeten kinderen die gepest worden helpen weerbaarder te worden. Karate kan daaraan bijdragen. Een kind dat zeker is van zichzelf, straalt dat uit en daarmee kan hij potentiële pestkoppen op afstand houden.”

Tonny Venderbos, voormalig en meervoudig Nederlands kampioen karate, tijdens de les bij KBS Mariëngaarde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie