Afbeelding
Den Uijl fotografie

Derde editie van de Ramadan Cup in Gorinchem: voetballen in de nacht

21 maart 2022 om 09:29 Voetbal

GORINCHEM De Ramadan Cup kon de laatste 2 jaar niet doorgaan vanwege de COVID-19 pandemie. Nu die eindelijk achter de rug lijkt te zijn, kan de derde editie dit jaar plaatsvinden van 1 tot en met 30 april.

door Marnix van Oort

De Ramadan Cup is een zaalvoetbaltoernooi dat in het leven is geroepen speciaal voor zaalvoetballers die meedoen met de Ramadan. Het vindt daarom ook ‘s nachts plaats zodat de spelers van tevoren kunnen eten tijdens een door de organisatie, in samenwerking met beide moskeeën uit Gorinchem, geregelde Iftar (maaltijd gedurende de vastenmaand).

,,Het toernooi, dat in 2018 voor het eerst werd gehouden, is sinds de eerste editie enorm gegroeid in alle opzichten’’, licht Maikel Nijst toe. Nijst was bij alle voorgaande edities aanwezig en was er dus bij toen het voor het eerst begon als ,,een initiatief van een groep jongeren uit de buurt.’’ Bij de tweede editie deed onder andere Oranje-international Said Bouzambou mee, wat de grote interesse in het evenement onderstreept.

NIET ALLEEN VOOR ISLAMITISCHE VOETBALLERS De Ramadan Cup is niet alleen voor islamitische voetballers, Nijst zelf is bijvoorbeeld ook geen moslim. ,,Het zorgt ervoor dat alle deelnemende voetballers meer leren over de Ramadan en zo ook de cultuur beter leren te begrijpen. Er waren vorige edities tal van deelnemende teams die zelf niet aan de Ramadan deden maar het toch een mooi toernooi vonden. Ook de bijzonder speeltijd zorgt voor een speciale ervaring bij de spelers.’’

In het eerste jaar werd het initiatief opgepakt door de Marokkaanse moskee die vervolgens samen met de initiatiefnemers een subsidie kreeg bij de gemeente Gorinchem. Nadat de eerste editie zeer succesvol was verlopen, kwam onder andere ook de Turkse moskee erbij en werd het evenement ,,veel professioneler aangepakt.’’ Toen kreeg het toernooi ook de naam ‘’de Ramadan Cup.’’ Inmiddels wordt het evenement ook mede mogelijk gemaakt door ZVG, Stichting Boukie, Annasr Moskee, Süleyman Celebi moskee en Gorinchem Beweegt.

JEUGDTOERNOOI Dit jaar vindt voor het eerst ook een jeugdtoernooi plaats, en wel op 23 april. Over de exacte invulling daarvan volgt later meer informatie. Het plan was dit jeugdevenement al vorig jaar te houden maar dat ging uiteraard ook niet door vanwege de coronamaatregelen.

In eerste instantie zou het toernooi in de Hoefslag plaatsvinden, maar die is zoals bekend in gebruik voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarom is de Oosterbliek toegewezen als speelplaats. Het toernooi zal vier zaterdagen in beslag nemen:

- Zaterdag 2 april 20:00 Iftar bij de Marokkaanse Moskee > Toernooi in de Oosterbliek (22:00 tot ca. 02:00)

- Zaterdag 9 april 20:00 Iftar bij de Turkse Moskee > Toernooi in de Oosterbliek (22:00 tot ca. 02:00)

- Zaterdag 16 april 20:00 Iftar bij Centraal Punt > Finale Avond in de Oosterbliek (22:00 tot ca. 02:00)

- Zaterdag 23 april 20:00 Iftar bij Centraal Punt > Jeugdtoernooi bij Centraal Punt (16:00 tot ca. 20:00)

Voor het seniorentoernooi op 2, 9 en 16 april kunnen in totaal 16 teams zich inschrijven tegen een kleine vergoeding (via de website van ZVG https://www.zvgorkum.nl/269/ramadancupinschrijving/ ). De jeugd kan gratis meedoen op de laatste zaterdag (vrije inloop).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie