Devin van der Wiel beklimt de Muur van Geraardsbergen, een iconische beklimming in de Ronde van Vlaanderen.
Devin van der Wiel beklimt de Muur van Geraardsbergen, een iconische beklimming in de Ronde van Vlaanderen. Josse Wester

Sleeuwijkse Devin gaat voor bizar doel: in vijftig dagen trainen voor loodzware Ronde van Vlaanderen

Wielrennen

SLEEUWIJK Het parcours van de Ronde van Vlaanderen, zo’n 270 kilometer, rijden zonder dat je ooit op een wielrenfiets gezeten hebt. Devin van der Wiel (23) uit Sleeuwijk gaat de uitdaging aan. Samen met Bas Tietema en Josse Wester neemt hij de kijkers van het populaire Youtube-kanaal ‘Tour de Tietema’ mee op de weg naar dit haast krankzinnige doel. 

De Tour de France van vorig jaar, dat is waar het allemaal begon voor Devin, Bas en Josse. Met z’n drieën vormen ze het team achter Tour de Tietema, het zeer populaire Youtube-kanaal dat bijna 30 duizend abonnees heeft. ,,Bas benaderde me via Instagram om gave video’s te maken in de Tour de France. Ik had net stage gelopen bij Southfields, maakte videocontent voor wielerploeg Lotto-Jumbo en was net afgestudeerd. Ik had dus toch niets te doen en had wel zin om de Tour op een andere, vernieuwende manier mee te maken. Het werd een enorm succes”, vertelt Devin.

Wat heet. In november viel het kanaal in de prijzen bij de uitreiking van de SponsorRingen (de belangrijkste vakprijzen voor sponsoring in Nederland). Tour de Tietema won in de categorie ‘Smart Budget’. ,,Er is in korte tijd veel op ons af gekomen. Bedrijven wilden graag met ons samenwerken om exposure te maken. Zo zijn we bijvoorbeeld ook naar de BinckBank Tour en het WK wielrennen geweest.”

Bekijk hieronder een van de afleveringen van Tour de Tietema die ze maakten tijdens de Tour de France van 2019. Tekst gaat onder de video verder


Toch besloten ze heel even een pas op de plaats te maken, vertelt Devin. ,,We vroegen ons af of we zo van wielerkoers naar wielerkoers wilden blijven hoppen. Waar willen we heen met het kanaal en hoe gaan we dat realiseren? Daar hebben we goed over nagedacht. Zo zijn we onder meer gaan samenwerken met Helden, het mediabedrijf van Barbara Barend. We zouden naar de Grand Prix in Zandvoort gaan en ook voor het EK Voetbal en de Olympische Spelen in Tokio hadden we plannen. Maar toen kwam het coronavirus. We zouden nu eigenlijk in Tokio zitten…”

Door het coronavirus kon de gehele contentkalender voor 2020 linea recta de vuilnisbak in. ,,Toen moesten we toch even goed nadenken wat we nu voor content konden gaan maken. Het is zonde als je het kanaal laat doodbloeden”, vertelt Devin.

Dus dan besluit je maar om de Ronde van Vlaanderen te gaan fietsen?

,,Haha, Josse kocht in de periode van het coronavirus een wielrenfiets. Hij had tot die tijd alleen maar gevoetbald, net als ik. Josse raakte een beetje verslaafd aan het fietsen. We hadden dus Bas die vroeger professioneel wielrenner was, Josse die verslaafd was geraakt aan fietsen en ik, een complete leek als het om fietsen ging. Toen bedachten we: wat nou als we mij als complete leek op de fiets zetten, vijftig dagen als prof laten leven en daar een extreem einddoel aan plakken? Nu gaan we dus inderdaad het epische parcours van de Ronde van Vlaanderen rijden!”

Maar je vertelde in het eerste filmpje dat je nog nooit op een wielrenfiets hebt gezeten?

,,Nee, ik heb sowieso weinig gefietst. Ik zat vroeger op het Altena College in Sleeuwijk, dat was vijf minuten van mijn huis. De enige fietservaring die ik had, was heen en weer naar De Soos in Almkerk. Ongeveer een kwartiertje fietsen was dat. Dat vond ik al ver. Ik begon dus echt blanco aan dit avontuur en dat is nog steeds wel een beetje zo”, aldus Devin.

Bekijk hieronder de eerste aflevering van Devins weg naar de Ronde van Vlaanderen. Tekst gaat onder de video verder.


De eerste aflevering werd inmiddels al ruim 100 duizend keer bekeken op Youtube. De reacties zijn lovend. Toch vragen enkele mensen zich ook vooral af waar Devin in vredesnaam aan begonnen is. ,,Het is wel gaaf om naar zo’n extreem einddoel toe te leven. Ik had geen idee waar ik aan begon. Ze zeiden wel dat ik er het figuur voor had”, zegt Devin lachend.

Op 16 augustus is het zover: dan begint het drietal aan de helse tocht van ruim 270 kilometer lang. ,,Het is gaaf om die met z’n drieën te doen. Het wordt geen wedstrijd. We willen ervoor zorgen dat we met z’n drieën over de finish komen. De winnaar van vorig jaar deed er 6 uur en 18 minuten over. Dat is ongeveer 45 kilometer per uur gemiddeld. Ik ben al blij als wij er twee keer zo lang over doen”, vertelt Devin met een lach.

Jullie zitten nu op de helft van de voorbereidingen. Hoe gaat het?

,,Het enige wat ik kan doen is het trainingsschema volgen dat we hebben gekregen. We staan namelijk wel onder professionele begeleiding. We hebben een voedingscoach en hartslagmeters die aangeven in welke zones je moet blijven. We worden goed in de gaten gehouden. Afgelopen week had ik een rustweekje, ik moest verplicht herstellen van de eerste drie zware weken, waarin ik wel diep in het rood ging. De eerste week was echt ruk, echt de hel.”

Maar vijftig dagen leven als een prof is niet alleen hard trainen. Hoe beïnvloedt deze uitdaging je dagelijkse leven?

,,Kwark, mixdrankjes, veel koolhydraten eten. Alles wat je eraf traint, moet er ook weer bij. Ik at altijd al redelijk gezond dus dat was niet heel schokkend, maar je bent je veel bewuster wat je precies eet. Het is een kwestie van goed naar je lichaam luisteren. Je kunt niet tot drie uur in de kroeg gaan zitten als je de volgende dag moet trainen. Geen bier in het weekend. Dat was wel even lastig aan het begin. En naast het trainen ben ik ook de gene die de filmpjes monteert. Het is dus slapen, fietsen, eten, monteren, slapen en dan weer opnieuw.”

De eerste filmpjes staan inmiddels online. Daarin was ook te zien hoe je aangemoedigd werd.

,,Dat is wel leuk ja, iedereen leeft enorm mee. Als we een filmpje online zetten, krijgen we echt enorm veel reacties. Dat voert de druk natuurlijk wel een beetje op. Al zie je ook dat veel mensen oprecht hopen dat je het gaat halen. En je ziet dat veel mensen de filmpjes kijken, ook in België. We trainden laatst met Oliver Naesen (in 2017 Belgisch kampioen wielrennen, red.), toen riep iemand: ‘Hé, dat is Bas!’ En dat terwijl je met de Belgisch kampioen traint, haha. Dat is wel lachen natuurlijk.”

Bekijk hieronder de laatste aflevering waarin het drietal traint met Oliver NaesenTekst gaat verder onder de video…


Deze week heeft het drietal de Nederlandse zomer even ingeruild voor een trainingskamp onder de Toscaanse zon. Ook om het parcours van Strade Bianche, een andere wielerklassieker, te fietsen. Alles ter voorbereiding op het grote doel van 16 augustus: het parcours van de Ronde van Vlaanderen fietsen.

Was je al bekend met het parcours van de Ronde van Vlaanderen?

,,Ik heb de Ronde van Vlaanderen al meegemaakt vanachter de schermen bij Jumbo-Visma. Dat was de eerste keer dat ik een Belgische voorjaarsklassieker met eigen ogen zag. Ik dacht echt: ‘Wat is dit?’ Overal wappert de vlag van Vlaanderen, pleinen staan helemaal vol. Niet normaal. Die beleving kun je jezelf echt niet voorstellen. Het is een beetje zoals Koningsdag in Nederland is, echt heel vet. Maar ja, toen zat ik achter in een auto. Nu fiets je zelf over het parcours.”

Hoe ‘vet’ Devin het parcours van de Ronde van Vlaanderen na 16 augustus nog vindt, is dus nog even de vraag. ,,We hebben laatst alvast de Muur van Geraardsbergen (de iconische Muur waarop de Ronde van Vlaanderen vaak wordt beslist, red.) gefietst. Halverwege moest ik afstappen dus dat belooft veel, haha. We gaan het zien. Binnenkort gaan we de tactiek en planning maken: bepalen welk tempo we aanhouden. Maar als we het redden, zal dat een mooi feestje worden.”

door Tim Hartman

De weg van DevinJosse en Bas op weg naar 16 augustus is te volgen op Youtube via het kanaal van Tour de TietemaBekijk hieronder alle video’s:


advertentie