Archieffoto
Archieffoto Sporza

Wielrenner Fabio Jakobsen: nieuw bot in kaak en nieuwe tanden

Wielrennen

LEIDEN (ANP) De onfortuinlijke wielrenner Fabio Jakobsen uit Heukelum heeft op Twitter en Instagram details gegeven over de komende ingrepen in zijn gezicht. Hij krijgt op 8 oktober bot vanuit zijn bekkenkam getransplanteerd in zijn onder- en bovenkaak. Maanden later zullen daar dan nieuwe tanden worden geïmplanteerd.

De sprinter van Deceuninck - Quick-Step maakte op 5 augustus in de laatste meters van de eerste etappe in de Ronde van Polen een afgrijselijke val. Landgenoot Dylan Groenewegen ga hem een zetje, waardoor Jakobsen op hoge snelheid vol in de hekken reed. Zijn gezicht liep de grootste schade op. Hij kreeg 130 hechtingen in zijn gezicht, hield één tand over en stukken bot van zijn kaken braken af.

,,Ik dank de artsen en verplegers in het LUMC van Leiden voor hun goede zorgen in de afgelopen maanden. Ik onderga 8 oktober een tweede operatie om mijn gezicht en mond te reconstrueren. Dat gebeurt in het Radboud UMC in Nijmegen”, schrijft Jakobsen, die er na zijn val slecht aan toe was. Ploegmanager Patrick Lefevere vreesde zelfs even voor zijn leven.

De afgelopen maanden is de de gezondheidstoestand van Jakobsen geleidelijk verbeterd, meldt hij. ,,Ik moest eerst herstellen van mijn hersenschudding en andere verwondingen. De wonden en littekens in mijn gezicht genezen goed, het is nu tijd voor de volgende stap. Bot vanuit de bekkenkam wordt overgeplaatst naar mijn kaken, omdat ik daar veel bot mis.”

Dat bot heeft enkele maanden de tijd nodig om zich te zetten in de kaak, aldus Jakobsen. ,,Dan komt er weer een operatie en krijg ik implantaten in mijn kaak, zodat er nieuwe tanden kunnen worden geplaatst. Mijn oude tanden ben ik kwijtgeraakt door de val.” Het is nog onduidelijk wanneer de renner terugkeert in het peloton.

advertentie