Lennert Onvlee (CDA): 'Het CDA is doorgegaan en positief gebleven'
Lennert Onvlee (CDA): 'Het CDA is doorgegaan en positief gebleven' Tim Hartman

CDA: Samen bouwen aan Gorinchem

20 maart 2018 om 08:25 Verkiezingen/nieuws

GORINCHEM ,,CDA is er voor iedereen in de stad. Samen bouwen aan Gorinchem. Jongeren binden aan de stad en alle ouderen tellen mee. Bouwen aan relaties in het verenigingsleven, betere bereikbaarheid én bouwen aan de juiste woningen zodat iedereen met plezier in Gorinchem kan wonen."

Door Tim Hartman

Lennert Onvlee is voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen de lijsttrekker van het CDA, dat de afgelopen vier jaar kort deel uit maakte van de coalitie. Door de CDA behield de coalitie de meerderheid, nadat D66 uit elkaar viel. Na het vertrek van wethouder Klink viel de meerderheid wederom uiteen waarna de raadsperiode werd afgemaakt met een minderheidscoalitie én een raadsbreedakkoord. ,,Het is voor iedereen een rommelige periode geweest, ook voor ons. Maar we zijn nog steeds met dezelfde drive bezig, daar is helemaal niets aan veranderd. Het CDA is doorgegaan en positief gebleven."

VERENIGINGSLEVEN Voor het CDA is het verenigingsleven de motor van de samenleving en heeft het een belangrijke plek in het verkiezingsprogramma. ,,Mensen ontmoeten elkaar, komen uit hun isolement, zijn in beweging: dat is zó belangrijk", vindt Onvlee. ,,Het is lastig voor verenigingen en hun vrijwilligers het hoofd boven water te houden. Verenigingen moeten verbindingen zoeken. Mooi voorbeeld: GJS en Stichting Kinderopvang Gorinchem (SKG) werken samen. Maar ook Unitas en het gezondheidscentrum. Dat is van essentieel belang. Net als de culturele samenwerking bij het Huis van Inspiratie." Over binnensportverenigingen: ,,Ik schrik enorm als ik zie dat de huurprijzen van onze accommodaties ver boven het landelijk gemiddelde (twintig procent, red) liggen. Die huurtarieven moeten zeker omlaag."

BEREIKBAARHEID ,,De Visie van de Stad is een geweldig traject geweest, maar nu begint het pas. Hoe gaan we die uitwerken? Als je wilt groeien naar 40 duizend inwoners, groeit het verkeer mee. Fietspaden zijn te smal, de Haarsekade is het net niet en er moet wat aan de Banneweg gebeuren", somt Onvlee op. De oplossing? ,,Kruisingen anders inrichten. De rotondes zorgen voor opstoppingen. Een weg via de noordzijde of misschien wel een tunnel, tussen Oost en West. Maar het belangrijkste is dat we een masterplan maken. Daarvoor moeten we bouwen aan relaties met het Rijk, Europa en de provincie. Alleen dan kunnen we de visie uitwerken en blijven we niet voortkabbelen. Dialoog moet je omzetten naar draagvlak."

BOUWEN 'Samen bouwen aan Gorinchem' luidt de titel van CDA's verkiezingsprogramma. ,,Aan de ene kant letterlijk door woningen te bouwen voor starters, maar 'samen bouwen' betekent ook dat voor CDA iedereen telt. Ook ouderen. Hoe kunnen zij vitaal en gelukkig oud worden in Gorinchem? Wij willen de Rotterdamse aanpak hanteren: vrijwilligers komen langs, zorgen voor sociale contacten en ontlasten de mantelzorgers. Zorg voor maatwerk en menselijkheid."

,,Maar CDA staat ook voor ondernemers, veiligheid en duurzaamheid", besluit Onvlee. ,,Zuiniger zijn op onze ondernemers, extra stapje op duurzaamheid en meer blauw op straat door buurtpreventie, één wijkagent per vijfduizend inwoners en cameratoezicht op de parkeerplekken bij Unitas en Buiten de Waterpoort. Als dat nodig is, moeten we dat doen."

EN VERDER...

* Opblaashal voor sportverenigingen. ,,Om de capaciteit in wintermaanden ter vergroten."

* Gorcumse Stageprijs. ,,Zo stimuleren we Gorcumse werkgevers goede stages aan te bieden en studenten het beste uit hun stage te halen."

* Gorcums Museum gratis voor kinderen, Gorcumkunde en Grote Gorinchemquiz. ,,Betrokkenheid van jongeren met de stad vergroten."

* Right to Challenge. ,,De overheid moet dienend zijn en moet inwoners uitdagen."

advertentie
advertentie