Preventie, regie en effectiviteit

5 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Op de thema-avond in ‘Het Gebouw’ aan de Vroedschapsstraat gaf hij een lezing en nam hij deel aan het forum. ,Het goede nieuws is dat het goed gaat met 80 tot 85 procent van de jeugd’, zo begon hij zijn lezing,

Voordewind (CU) wil jeugd- zorg aanpakken GORINCHEM - Preventie, één regie voeren en vergroting van de effectiviteit. Joël Voordewind, Tweede Kamerlid en vice-fractievoorzitter van de CU, wil met deze drie denkrichtingen de landelijke problemen in de jeugdzorg aanpakken. Hij was donderdag te gast op de themadag ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ van de ChristenUnie. ‘s Middags bracht hij met de Gorcumse CU-fractie een bezoek aan het Jeugd Zorg Centrum aan de Touwbaan.

,Maar dat is geen reden om achterover te leunen. Jaarlijks worden 100.000 tot 160.000 kinderen mishandeld. Niet op straat, niet op school, maar vooral in de gezinnen. Dat is schrijnend om te horen.’ Voordewind kwam met meer cijfers. Liefst 1200 jongeren kunnen door de hulpverlening niet geholpen worden. ,Omdat er in de jeugdzorg geen plaats voor hen is, zitten ze in jeugdgevangenissen. Ook dat is schrijnend. De oplossingen zijn niet makkelijk te bedenken. Wel zijn er drie denkrichtingen.’ Het Tweede Kamerlid ziet preventie als de eerste oplossingsrichting. ,Binnen afzienbare tijd moet elke wijk of stad een eigen zorgcentrum krijgen. En dan is het ook verstandig om er een website aan te verbinden met een chatbox. Mensen met een gerichte vraag moeten ook terecht kunnen. Daarbij is te denken aan een gezinstelefoon, zoals te vergelijken met de kindertelefoon.’

De tweede oplossing ligt volgens Voordewind in de coördinatiesfeer. ,Er moet één regisseur zijn. Bij de zaak van het Maasmeisje waren er 21 instanties ingeschakeld, maar omdat er geen regie was is haar dood niet kunnen voorkomen. Dat is onvoorstelbaar.’ Voordewind noemde het Gorcumse Jeugd Zorg Centrum, waar de verschillende instanties onder één dak gevestigd zijn, dan ook als voorbeeld voor de rest van Nederland. ,Ten derde moet er gekeken worden hoe de effectiviteit vergroot kan worden. Moet, als het gaat om opvoeding, de invloed van de overheid bij de voordeur stoppen? Uit de cijfers blijkt dat de overheid niet met de handen op de rug op de stoep kan blijven staan. Er moet scherper gekeken worden en de problemen moeten zo vroeg mogelijk gesignaleerd worden. We moeten blijven investeren in gezinnen. Het is de voortuin van de samenleving waar de kinderen later in moeten functioneren’, aldus het Tweede Kamerlid.

Als Tweede Kamerlid wil hij Voordewiel concreet aan twee landelijke knelpunten werken. De samenwerking tussen Bureau Jeugdzorg en Jeugd JGZ schiet tekort. Ook schermt De Raad voor de Kinderbescherming de klachten en onderzoeken nog te veel af voor Bureau Jeugdzorg. Laatstgenoemde moet volgens Voordewiel meer inzage krijgen.

De avond werd afgesloten met een forum. Naast Voordewiel bestond het panel uit Lies van Aelst (met 18 jaar het jongste lid Provinciale Staten van Zuid-Holland), Egbert Boer namens stichting MEE en Pascal de Jong van Stichting Chris.

advertentie
advertentie