Gorinchem blijft eigen koers varen

3 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De Raad van State oordeelde, net als de minister van Binnenlandse Zaken, dat de rekenkamer onafhankelijk onderzoeken moet kunnen uitvoeren zonder dat (voor-)overleg met de gemeenteraad van Gorinchem nodig is. De gemeenteraad kan een rapport van de rekenkamer immers naast zich neerleggen. De gemeenteraad en de rekenkamer in Gorinchem zien juist een enorme meerwaarde in de controlerende functie die de samenwerking met zich meebrengt. De uitspraak houdt deze samenwerking niet tegen.

GORINCHEM - Ook na de uitspraak van de Raad van State blijven de gemeente Gorinchem en de rekenkamercommissie op de ingeslagen weg doorgaan.

Voor Gorinchem is het laten goedkeuren van het onderzoeksprogramma door de gemeenteraad een belangrijk punt, omdat op deze wijze de betrokkenheid van de gemeenteraad gegarandeerd wordt. Daar is het rijk niet mee eens. Zij vindt dat de rekenkamercommissie totaal onafhankelijk moet kunnen opereren. De gemeente is van mening dat die twee dingen uitstekend samen kunnen gaan. Immers de onderzoeken van de rekenkamer zijn gericht op het onderzoek doen naar de rechtmatigheid, effectiviteit en efficiency van het gemeentelijke beleid. Samenwerking van de gemeenteraad en rekenkamer bij het bepalen van de onderzoeksvragen, draagt dan ook alleen maar bij in een goede uitvoering van de controlerende functie van de gemeenteraad.

In 2001 heeft de rijksoverheid bepaald dat iedere gemeente moet beschikken over een rekenkamercommissie. Deze commissie moet onafhankelijk onderzoek kunnen doen naar het handelen van het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie.

advertentie
advertentie