‘Gezellig zijn is niet genoeg’

4 september 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De gemeenteraad behandelde vorige week donderdag het nieuwe tarievenstelsel voor de buitensportaccomodaties. In het verleden is er al veel over gesproken, maar de raad was het deze keer opvallend eens met elkaar. ,,We kunnen niet alle verenigingen tevreden stellen, maar met dit voorstel komen we dicht in de buurt”, aldus Ellen Kist (VVD).

De raad stemde in september 2005 al in met de kaders voor het tarievenstelsel van de buitensportaccommodaties. Na doorrekening van het systeem bleek dat een groot aantal verenigingen in financiële problemen zou komen indien dit stelsel doorgevoerd zou worden. In de eerste uitwerking van het tarievenstelsel komt geen enkele vereniging aan de maximaal te behalen korting. Verenigingen gaan allemaal fors meer betalen. Dit kan tot gevolg hebben dat verenigingen kunnen de huur niet meer betalen en noodgedwongen verdwijnen. Het risico bestaat dat verenigingen de contributie flink zullen verhogen, wat niet bijdraagt aan een laagdrempelig en toegankelijk sportaanbod.

In het oud stelsel konden verenigingen korting krijgen op basis van bepaalde criteria (zoals het aantal jongeren en het aantal gehandicapten onder de leden). Dit plan wordt volledig losgelaten, omdat dit voor veel verenigingen heel ongunstig uitpakt. Om de verenigingen toch te stimuleren jeugd en gehandicapten te werven kunnen zij wel extra subsidie krijgen op basis van deze criteria (percentage jeugd en gehandicapten).

,,In het huidige stelsel ligt een forse vorm van onrechtvaardigheid. De nieuwe plannen zijn ook in het verenigingsleven goed ontvangen. Een beperkte groep heeft echter wat meer moeite met de uitkomsten. Dit systeem is echter niet bedoeld om alleen maar ‘gezellige’ clubs te subsidiëren”, aldus wethouder Herman van Santen.

In de nieuwe situatie zijn er slechts twee verenigingen, waarvan de normkosten voor die vereniging per lid meer dan € 200,- bedragen. Het gaat hierbij om twee kleine voetbalverenigingen, die verhoudingsgewijs weinig leden hebben. Voor deze verenigingen zal gekeken moeten worden hoe belangrijk de vereniging voor Gorinchem is. ,,Hier een daar is wat pijn te voelen. dat is begrijpelijk, maar het gaat hier om de verdeling van schaarse middelen. Ergens een onsje meer betekent elders een onsje minder”,aldus van Santen.

Het nieuwe tarievenstelsel gaat per 1 augustus 2008 in. Een jaar later zal het een en ander nauwkeurig worden geëvaleerd.

advertentie
advertentie