Alle podia dicht door ‘kunst’

4 september 2007 om 00:00 Nieuws

Achteraf blijkt het te gaan om een kunstwerk behorend bij de expositie ‘Leven uit de Koffer’, die zaterdag in het museum wordt geopend. Maar dat wist niemand. Wat een grandioze uitsmijter voor de Zomerfeesten had moeten worden, de zaterdagavond met een spetterend optreden van Rowwen Heze, liep zodoende voortijdig af met een enorme domper. Voorzitter Rob van Wijk van de Zomerfeesten deelde zelf aan de 8000 dollende mensen mee dat ‘op last van de politie het plein ontruimd moest worden’. Rowwen Heze heeft de laatste twee nummers niet meer kunnen spelen. Morrend liet de menigte zich in een half uur tijd langs de Grote Kerk richting Haarstraat afvoeren. Er brak geen paniek uit en er vielen geen gewonden. Ook de Grote Markt werd ontruimd en enkele tientallen omwonenden werden geëvacueerd.

Politie stuit na alarm op ‘landmijnen’ GORINCHEM - De stampvolle Groenmarkt en de Grote Markt zijn zaterdagavond ontruimd nadat aan de achtergevel van het Gorcums Museum een serie echt gelijkende Joegoslavische landmijnen verbonden aan een ontstekingsmechanisme werden ontdekt.

Het logische vervolg was dat de massa de Varkenmarkt dreigde te overspoelen. Alle open podia werden om die reden gesloten. In de binnenstad bevonden zich op dat moment 25.000 bezoekers. Het merendeel van de mensen trok teleurgesteld huiswaarts. De blijvers probeerden alsnog ergens in een café binnen te komen.

De nep-explosieven waren verstopt tussen de klimopbladeren en in donker nauwelijks zichtbaar. Agenten vonden de kunst nadat het inbraakalarm van het museum was afgegaan. Op de brandtrap stond een jongeman die in het museum naar het toilet was geweest en zichzelf per ongeluk had ingesloten. De snelste weg naar buiten leek de ontsnapping door een bovenraam en de brandtrap, maar daar werd hij in de kraag gevat. De jongeman bleek al snel niets met de nep-explosieven te maken te hebben.

Het kunstwerk zag er zo echt uit dat de teamleider Explosieven Verkenning van de politie adviseerde het Explosieven Opsporings Commando in te schakelen. Ondertussen besloten loco-burgemeester Herman van Santen, de officier van justitie en de brandweer het zekere voor het onzekere te nemen: Ontruimen. ,,Je kan geen enkel risico nemen,” aldus Van Santen.

u Zie ook de pagina’s 3, 15, 32 en 33.

advertentie
advertentie