Veiling veertig schilderijen voor Faria-Clowns in verpleeghuizen

3 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Veertig schilderijen onder het motto ‘XIJOU’ worden 10 december geveild in Boekhandel Vijfzinnen in Gorinchem. De opbrengst gaat naar de Stichting Faria-Clowns, die contact maken met zieke en dementerende ouderen en hen opvrolijken door middel van hun clownbezoeken.

De schilderijen zijn vanaf 6 november te zien in de boekhandel aan de Gasthuisstraat. De veiling begint op die datum ook via internet; het hoogste bod op www.vijfzinnen.nl is het beginbod op de veilingavond. Mensen kunnen echter ook in de winkel een bod uitbrengen.

Net zoals in 2005, toen een succesvolle veiling ten bate van het Hospice in Gorinchem werd gehouden, zijn de schilderijen beschikbaar gesteld door de Maandagschilders van Kunstcentrum TOON in Gorinchem en de schildersgroep Terpen Tijn uit Leerdam. Miriam Mens van boekhandel Vijfzinnen zal haar inspirerende optreden als veilingmeester herhalen. Faria-Clowns zullen de gasten entertainen.

De twaalf Faria-Clowns, die het clownsvak hebben geleerd op de toenmalige Amsterdamse Clownsschool, hebben zich vervolgens gespecialiseerd in het spelen voor zieke en dementerende ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Door middel van improvisatiespel gecombineerd met zang en muziek leggen zij contact met de ouderen, die door hun ziekteproces moeilijk meer te bereiken zijn. Niet alleen voor gezelligheid, plezier en afleiding, maar ook om eenzaamheid en isolement te voorkomen en een betere relatie met bewoners onder elkaar te bevorderen. In de documentaire op DVD ‘Ik zie jou’ laten de Faria-Clowns op overtuigende en vaak ontroerende manier zien hoe dit hen lukt. Deze DVD is onder andere via de website www.faria-clowns.nl te bestellen.

Over de resultaten zijn de meeste instellingen zo enthousiast, dat zij deze clowns maandelijks zouden willen laten optreden. Zo’n optreden op een afdeling door drie Faria-Clowns wordt voor de helft betaald met sponsorgelden die de stichting zelf beheert. De opbrengst van de schilderijen is bestemd voor dat fonds. De andere helft moet worden betaald door het verpleeghuis zelf. Omdat is gebleken dat dit niet voor elke instelling gemakkelijk is op te brengen, gaat de Gorcumse ondernemer Ernst Willemstein (JéWé) proberen de opbrengst van de veiling te verdubbelen door fondsenwerving onder collega-industriëlen. Met Rivas wordt bekeken of optredens van de Faria-Clowns in onder meer verpleeghuis ‘Het Gasthuis’ hierdoor geheel gefinancierd kunnen worden met deze gelden.

Van de veertig schilderijen van 60 bij 60 cm wordt een expositie ingericht in Vijfzinnen. Vanaf 6 november kunnen de werken worden bekeken. Wie een schilderij koopt op de veiling op 10 december, kan dit een week later bij Vijfzinnen ophalen, zodat het eventueel als kerstcadeau kan dienen.

advertentie
advertentie