Herstel stroomstoring in Lingewaal duurt langer

18 december 2007 om 00:00 Nieuws

LINGEWAAL - De stroom in de Tieler- en Bommelerwaard (ook Spijk, Vuren, Herwijnen zijn getroffen, red.) komt pas op zijn vroegst in de loop van vrijdagmiddag weer op gang. Dit laat het Regionaal Operationeel Team (ROT) weten. De gezamenlijke hulpdiensten lieten vrijdagochtend weten de herstelwerkzaamheden te optimistisch te hebben ingeschat. Toen de hoogspanningskabels boven water kwamen, bleken deze kabels beschadigd. Om deze kabels te kunnen repareren moet nu eerst een ponton worden geplaatst.

In de afgelopen nacht hebben zich verder geen bijzonderheden voorgedaan. De politie hield met veel mensen toezicht in het gebied. Ook de brandweer was paraat. Behalve in Neerijnen waren de gemeentehuizen in het getroffen gebied vannacht geopend. Het publieksinformatienummer bleef bemand maar er werd weinig gebeld. De spoorwegen verwachten voor vanochtend weinig problemen. De NS heeft de stations voorzien van licht. Ook het wegverkeer verwacht geen extra hinder van de stroomuitval. Door het uitlopen van de werkzaamheden aan de kabels blijft wel het scheepvaartverkeer op de Waal voor een langere periode gestremd.

Apache

Woensdagavond braken elektriciteitskabels en een deel van een hoogspanningsmast nabij Heesselt, nadat er een Apache gevechtshelikopter tegenaan was gevlogen. De helikopter trok meerdere stroomkabels kapot, waarvan enkele in de Waal belandden. De piloot slaagde erin een noodlanding te maken aan de overzijde van de Waal bij Rossum.

De botsing, even na 19.00 uur, was in de Bommeler- en Tielerwaard, maar ook daarbuiten, merkbaar door twee korte stroomonderbrekingen. De gehele Bommelerwaard bleef daarna zonder stroom, evenals de plaatsen Rumpt, Waardenburg, Meteren, Deil, Tuil, Acquoy en Haaften aan de noordzijde van de Waal. Ook enkele kernen in de gemeente Lingewaal zijn dus getroffen. Door de afgebroken 'arm' van de electriciteitsmast zitten in totaal tussen de 50.000 en 80.000 huishoudens sindsdien zonder stroom.

Gisteren werd de genie ingezet om Nuon-medewerkers te helpen bij reparatie van de mast. De stroomkabels die in de Waal lagen, werden afgekoppeld van het stroomnet. Het scheepvaartverkeer op de rivier werd enkele uren stilgelegd. Alle brandweerposten in het getroffen gebied waren open voor mensen in nood. In de gemeentehuizen van Lingewaal, Geldermalsen, Neerijnen, Maasdriel en Zaltbommel zijn sinds donderdagochtend 6.00 uur informatiepunten geopend.

Persconferentie

Het Regionaal Operationeel Team (ROT) geeft vrijdagmorgen om 11.00 uur een persconferentie over de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard. Dat gebeurt in het gemeentehuis van Maasdriel, Kerkstraat 45 in Kerkdriel. Aan de persconferentie nemen de betrokken burgemeesters, Continuon, het ministerie van Defensie, Rijkswaterstaat, de waterschappen, brandweer en politie deel.

De oorzaak van de botsing is overigens nog steeds onbekend. De marechaussee onderzoekt de zaak.

* Op de foto: enkele inwoners van het getroffen gebied proberen het donderdagavond toch nog een beetje gezellig, knus en warm te maken in huis.

advertentie
advertentie