‘Eten wat de moestuin schaft’

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Ons land zit in een gastronomische identiteitscrisis. Vraag de jeugd wat onze nationale gerechten zijn en ze antwoorden: döner kebab en pizza met cola. Wilt u zelf nog eens weten hoe het er vroeger in de Nederlandse keuken aan toe ging of dat aan uw kinderen overbrengen, dan kunt u een kijkje nemen bij de nieuwe expositie in de Koperen Knop: Hollandse Kost - Van 1905 tot ‘De Schijf van Vijf’.

Wij Nederlanders behoren tot de snelste en meest gemakzuchtige koks ter wereld. Velen staan niet langer in de keuken dan de minuten die de magnetron nodig heeft het hapje op te warmen. Maar er is een tegenbeweging te constateren: van fast food naar slow food. De Koperen Knop pikt deze trend op met de nieuwe winterexpositie. ,, We wilden een expositie met als thema eten en drinken. Dat sluit aan bij de winter en leek ons wel gezellig’’, vertelt Marina Visser van de expositiecommissie. ,,Dus zijn we gaan snuffelen en zo belandden we in de periode van begin vorige eeuw en kwamen we veel te weten over hoe onze grootouders hun eten bereidden en hoe ze het bewaarden omdat er nog geen koelkasten waren.’’

Een rondje door de voormalige stallen van de Koperen Knop levert een geheel nieuwe woordenschat op voor de gastronomische leek: kweeperen, schorseneren, pastinaken, aardperen, en de warmoes zijn de vergeten groenten. Als bewaarmethoden zien we de Keulse pot en de hooikist. Verder leren we over wecken, inmaken, roken en drogen en zien we oude kookboeken, een kaaspers en antiek keukengerei.

Op 19 januari houdt culinair historicus en schrijfster Lizet Kruyff om 14.00 uur een lezing in de Koperen Knop. ,,Ik ga uitleggen waarom wij denken dat stamppot de Nederlandse kost is. Door oorlogen en crises hebben wij in ons land drie generaties gehad, die niet konden koken. Hoe maak je van niets iets? Dat werden de stamppotten. Voor die tijd werd er niet gestampt, maar gehutst in de Nederlandse keuken.’’ De expositie Van 1905 tot de Schijf van Vijf duurt nog t/m 26 januari.

advertentie
advertentie