‘Voorkom ondergang van Waard’

31 december 2007 om 00:00 Nieuws

De visie van Leen den Ouden op de toekomst van de Alblasserwaard van 2004 werd aan alle raadsleden en colleges in de Waard gestuurd. Persoonlijk bezocht hij alle gemeenteraden om een nadere toelichting te geven. Tot op heden lijken de Waardse bestuurders echter nog niet in alarmfase te verkeren. Toch is het volgens Den Ouden vijf voor twaalf. ,,Het minste is dat we nú samen plannen maken. Voordat het te laat is.” Hij hamert erop dat, los van wat er op korte termijn gerealiseerd kan worden, het zaak is gezamenlijk na te gaan denken over de plannen om de Waard voor de toekomst te behouden. ,,Kijk nu hoe het gegaan is met de Betuwelijn. We zijn met mensen van Pro Rail langs het traject gegaan en hebben advies gegeven over beplanting en het camoufleren van gebouwtjes. Pro Rail is een landelijk werkende organisatie. Zij kent het klappen van de zweep als geen ander. Pro Rail weet dat het alleen maar vertragend, onbevredigend en kostenverhogend werkt als je niet vooraf met belanghebbenden aan tafel gaat.” Leen den Ouden roept daarom al jaren de Alblasserwaardse gemeenten op samen te werken aan een toekomstvisie. Daarbij moet naar zijn mening gekeken worden naar de ‘cultuur natuur’ waarde van de polder, naar de boeren en hun bedrijven en naar een gezonde en profijtelijk samengaan van recreatie en bedrijf. ,,We hebben steeds meer behoefte aan recreatiemogelijkheden. Wees dan wijs en ga samen kijken naar oplossingen voor de komende dertig jaar. Kijk verder dan je neus lang is. Dat is je taak als bestuurder.”

REGIO - Al vele jaren verkondigt Leen den Ouden van Natuur en Vogelwacht Alblasserwaard een zorglijke boodschap met betrekking tot de toekomst van de Alblasserwaard. Van hem is de term ‘verrommeling’, waarmee hij regelmatig waarschuwt voor de teloorgang die de Waard de komende decennia bedreigt. ,,Een slecht of niet onderhouden weiland of een bouwvallige schuur met afval er omheen, nodigen uit tot het nog meer dumpen van ‘welvaartszooi’,” waarschuwt Den Ouden al jaren. ,,Voor je het weet grijpen ambtenaren in omdat het ‘geregeld’ moet worden en voor je het weet is de Waard volgestort met beton.” Zijn oproep is: ‘voorkom die ondergang, besef dat de Alblasserwaard een kostbaar geschenk is’ en praat samen over de toekomst.

Door de teruggang in het boerenbedrijf worden landerijen niet meer intensief gebruikt. Ook in onder andere de Papendrechtse politiek werden eerder voorstellen gedaan ten Noorden van de A15 richting Oud Alblas een recreatieplas aan te leggen in combinatie met een natuurgebied. Tot op heden zijn daar weinig gedachten aan gewijd. ,,En toch is dat een combinatie die aantrekkelijk is voor alle betrokkenen.Je biedt recreatieruimte, je versterkt de natuur, de boeren kunnen een graantje meepikken, de gemeente varen er wel bij en het allerbelangrijkste: de bevolking heeft er voordeel van. Dat is een pure win-win situatie.” Terwijl hij zijn verhaal doet in zijn studeerkamer op vijfhoog, springt hij plotseling uit zijn stoel. ,,Kijk nou!” roept hij verrukt. ,,Een grote gele kwikstaart op het balkon!” Dat zeer zeldzame vogeltje voelt vermoedelijk instinctief aan bij wie hij moet zijn voor een ‘natuurlijke’ toekomst.

advertentie
advertentie