Raad woedend op college

23 juni 2009 om 00:00 Nieuws

De oppositie wil inzage in de financiële situatie en partner woningcorporatie Poort6 eventueel aan de afspraken houden. Cees van der Roest (CDA) stelde de kwestie aan de orde met een aantal vragen en opmerkingen. Hij vindt dat de gemeenteraad op korte termijn voldoende informatie moet krijgen om een besluit te kunnen nemen. Ook wil hij inzicht in de financiële consequenties om uitspraken te kunnen doen over eventuele bijstelling van het bredescholenbeleid.

‘Wij beslissen over beleid bredescholen’ GORINCHEM - De Gorcumse gemeenteraad heeft vorige week woedend gereageerd op de mededelingen van het college van B en W over bredescholen. Zoals gemeld in deze krant wil het college bredeschool Schuttersplein (Stalkaarsen) schrappen evenals de parkeergarage onder het Gildenplein (Schepenenstraat). De meerderheid van de gemeenteraad vindt dat het college niet bevoegd is dit te beslissen, maar de raad, die het bredescholenbeleid heeft vastgesteld.

,,Poort6 is als rechtsopvolger van Palissade gehouden overeengekomen afspraken met betrekking tot het Gildenplein na te komen,” aldus Van der Roest scherp. ,,En als alleen een economische recessie voldoende is voor het mislukken van twee projecten, dan is een kritische herbezinning van de plannen noodzakelijk.”

Ook Pierre Schefferlie (PvdA) en Trix van der Torren (VVD) vinden dat eventuele besluiten in de gemeenteraad genomen moeten worden. ,,Zeker als de recessie het argument is, hoort die discussie in de raad. Het gaat immers om lokale investeringen. Er is hier helemaal geen discussie geweest en het bericht staat al in de krant. Dat kan zo niet,” aldus Schefferlie.

Wethouder Harmen Akkerman voerde namens het college van B en W het woord. ,,We hebben moeten constateren dat Poort6 zich terugtrekt omdat het niet te financieren is. Het Gildenplein gaat toch nog lukken, maar dan zonder parkeerkelder. We kunnen waarschijnlijk op de begane grond 120 parkeerplaatsen realiseren. En voor de Samen Onderwegschool zoeken we nog een oplossing. We hopen in september met meer informatie hierover te kunnen komen. Burgemeester Piet IJssels voegde daar aan toe dat de gemeenteraad wel een besluit over het Gildenplein had genomen, maar nog niet over het Schuttersplein. ,,Alleen de voorbereidingen zijn gestaakt,” aldus IJssels.

Voor de rechter

Van der Roest vindt het niet te tolereren dat het college ,,op de stoel van de raad blijft zitten.” ,,Met woorden als ‘het valt wel mee’ blijft u rustig alles zelf regelen. Maar je kan niet zomaar stoppen. Er zijn al tonnen geïnvesteerd en er zijn verwachtingen gewekt. Het Schutterplein was aanmerkelijk verder dan alleen wat voorbereidingen. Desnoods moet Poort6 voor de rechter om te bezien wat wel of niet kan, want wij hebben er geen inzicht in.”

Akkerman heeft moeite met de toon en woordkeus. ,,De raad is bevoegd te beslissen, maar wij vonden een consultatieronde voldoende. En je partner houden aan de afspraken. Dat moet je niet willen als zij in de problemen zitten. Je partner kom je immers bij al die projecten weer tegen.”

advertentie
advertentie