Betoog locatie Den Breejen SP en CDA

29 juni 2009 om 00:00 Nieuws

meneer de voorzitter,

Ik mag mede namens het CDA spreken over dit beeldkwaliteitsplan wat u ons vandaag voor legt.

U wilt ons laten beslissen over de welstandscriteria voor vier woonhuizen op de locatie den Breejen zonder dat wij het bestemmingsplan voor dit gebied vastgesteld hebben, dat is een beetje vreemd.

Zonder dat we een beslissing genomen hebben over dit gebied gaan wij met elkaar besluiten hoe de huizen, ik zeg het maar vast, die wij daar NIET gebouwd willen hebben, er uit moeten zien.

Ik lees in het raadsvoorstel dat er ten behoeve van de voorgenomen bouw van vier woningen op de locatie een beeldkwaliteitsplan is opgesteld, een stukje verder wordt het zelfs de beoogde bouw genoemd, u gaat er wel erg van uit dat dhr. den Breejen zijn plan kan gaan laten uitvoeren. Het college loopt hier wel ver voor de troepen uit, voor het bestemmingsplan in zijn voorgelegde vorm is vastgesteld kan er niet gebouwd worden en dus zeker de vorm waarin, niet vastgesteld worden.

Ondanks dat wij het een slecht plan vinden om toestemming te geven voor het bouwen van deze woningen vóór het vaststellen van het voorgelegde bestemmingsplan heb ik toch het beeldkwaliteitsplan met aandacht gelezen.

Het eerste wat mij op valt is dat er een wat onduidelijkheid schijnt te zijn bij het kavel, in de voorgeschiedenis heeft u het over een kavel van 12.650 m3 in de beschrijving van de huidige situatie zijn het ineens twee percelen maar met hetzelfde aantal vierkante meters. Verder lees ik in de voorgeschiedenis dat de 'gemeente' medewerking wil geven aan het 'plan' van dhr. den Breejen door planologische procedures te gaan regelen. Ik neem aan dat u met de gemeente het college bedoeld want de raad heeft zo iets niet toegezegd.

Als ik de karakteristieken naar aaanleiding van de plek (3.1) doorlees kan ik alleen maar denken, hou dit in stand in zijn huidige vorm en prop het niet vol met meer woningen. De eigenaar wil meer mensen de kans geven om te wonen op zo'n prachtige plek, een loffelijk streven maar ik zou wel betere manieren weten om meer mensen te laten genieten van zo'n mooi landgoed. Ik kan me voorstellen dat de monumentale tuin/het park opengesteld wordt voor bezoekers en wandelaars, betrek als gemeente daar dan vooral ook de heemtuin bij die nu slecht toegankelijk is en Gorinchem is een prachtig park rijker en de monumentale tuin blijft behouden.

Ook de overwegingen die genoemd worden in 6.3 de welstandcriteria in relatie tot de monumentale status van de villa zijn overwegingen die meer spreken voor het niet bebouwen van het terrein dan wel. Ik noem bijvoorbeeld en ik citeer:

- Niet iedere ingreep aan of in de directe omgeving van een monument is even goed inpasbaar en

- De beeldruimte die in monument in neemt dient gerespecteerd te worden

De besluitvorming over dit specifieke perceel dient zeer goed overwogen te worden, niet voor niets heeft de raad unaniem in 2000 ingestemd met niet alleen de villa maar ook het park unaniem tot monument te laten verklaren maar er is ook geen enkele wat ons betreft valide reden om op dit terrein dure villa's te gaan bouwen. Niet alleen is het zeer de vraag of hier wel vraag naar is, maar ook heeft de gemeenteraad ons inziens geen enkele reden om een monument te bederven, nog afgezien van de vraag wat het belang hiervan is voor Gorinchem. Het belang van de eigenaar is ons helder maar is dat ook het belang van de Gorinchems gemeenschap?

Bij de bespreking van het bestemmingsplan Haarwijk zullen wij op de bestemming van dit terrein terug komen.

Citaat uit de raad van nov 2000:

De heer Duijnhouwer: Mijnheer de voorzitter. Het zal u niet verbazen dat ook de PvdA-fractie van harte instemt met deze 27 nieuwe objecten, zoals het in het jargon heet. Wij hopen nu maar dat de hoogste baas, de minister, deze lijst zal accepteren. Onze houding is nu ook anders dan in de jaren ‘60/’70, toen we letterlijk al het mooie kapot hebben gemaakt. Kennelijk hebben we daar nu een beetje spijt van. We zijn het er inmiddels allemaal over eens dat we zuinig moeten zijn op ons erfgoed

Eva Dansen

advertentie
advertentie