Raad mist grip op risico’s

30 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Het is niet de eerste keer dat de gemeenteraad op de risico’s van de vele samenwerkingsverbanden wordt gewezen. Van Vugt waarschuwde vorig jaar ook al. En de rekenkamer kwam vorig jaar tot dezelfde conclusie. Gorinchem zoekt bij tal van projecten de samenwerking met andere partijen. Door gezamenlijk te investeren is er meer mogelijk. Maar de risico’s, als één van de verbonden partijen bijvoorbeeld omvalt, zijn niet te overzien. Het is echter voor gemeenteraadsleden haast onmogelijk hier grip op te krijgen. ,,Hoe moeten we dat dan doen,” vroeg Trix van der Torren (VVD) eerlijk. ,,Door taken te verdelen en door afleggen van verantwoording,” suggereerde Van Vugt.

‘Samenwerking veelal niet doorzichtig’ GORINCHEM - De gemeente Gorinchem loopt grote financiële risico’s met al haar ‘verbonden partijen’. Accountant Rein-Aart van Vugt van Deloitte noemde het ‘mistig’ in het land van de vele bv’s, cv’s, stichtingen en allerlei gemeenschappelijke regelingen. ,,Dat moet dit jaar echt beter worden,” maande hij de gemeenteraad. ,,Je moet hier grip op zien te krijgen.”

De mist zal niet zomaar optrekken. De raad moet duidelijker kaders stellen, voortaan een stappenplan volgen met inventarisatie van kansen en risico’s. ,,Zeker in deze tijd van recessie zijn er grote onzekerheden in de begroting. Dat is niet erg, maar wel lastig, ook na 2012 en 2013.”

Van Vugt noemde een aantal crisisgevoelige elementen in de begroting; meer mensen met een WWB-uitkering (wet werk en bijstand), minder inkomsten uit bouwleges, meer debiteuren en minder middelen uit de algemene uitkering voor de gemeenten. ,,Tevens zijn er grote risico’s met de grondexploitatie. De prijzen kunnen dalen, bij vertraging van bouwprojecten moet de rente wel opgehoest worden en er dreigen faillissementen bij projectontwikkelaars.”

Zowel Van Vugt als controller René Naaktgeboren constateren dat de gemeente nu nog in een gezonde financiële positie verkeert. Zij riepen op rust en kalmte te bewaren, maar wel met ‘alle hens aan dek’ maatregelen te treffen. Uit de verschillende rapporten blijkt dat 2008 met een tekort van 1.5 miljoen wordt afgesloten. ,,En we kampen nu met een groot gat,” legde wethouder Harmen Akkerman de raad voor, ,,3.5 miljoen, waarvan 1.4 miljoen structureel. Dat is heel erg veel. Toch proberen we de begroting van 2013 weer sluitend te krijgen.”

Om dat de bewerkstelligen zijn er uiteraard fikse bezuinigingen en wellicht lastenverhogingen voor de inwoners nodig. Burgemeester Piet IJssels deelde mee dat binnen het gemeentelijk apparaat 1.3 miljoen bezuinigd wordt door het schrappen van vijftien formatieplaatsen. ,,Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen, maar door natuurlijk verloop kunnen we onze organisatie platter maken. De directie van drie, wordt twee personen, minder afdelingshoofden enzovoort.”

advertentie
advertentie