bouwplannen Haarwijk-Zuid

30 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Actiegroepen en oppositie hebben tot het laatst toe gestreden tegen de bouwplannen. Bewoners van Haarwijk-Zuid hadden t-shirts laten maken met teksten als ‘Laagbouw, Rust en Ruimte’ of ‘Laagbouw is meteen starten’. De buurt is van meet af aan tegen geweest. Luid en duidelijk klonk het protest. Het is vooral de toon, over en weer, de communicatie, die nu aan de orde werd gesteld door Trix van der Torren (VVD) met een motie, dat de communicatie nu toch echt veel beter moet worden. Ook Gemma Biesheuvel (PvdA), die een lans brak voor de senioren in haar pleidooi voor de nieuwbouw, stelde dat het gemeentebestuur als ‘de domste kabouters van het kabouterbos’ zijn neergezet.

GORINCHEM - De bewoners van de seniorenwoningen aan het Orakellaantje hebben eindelijk, na zeven jaar, zekerheid. Plan Sparta wordt gebouwd en zij mogen daar wonen voor de lage huurprijs die zij nu betalen, want hun huisjes worden dan gesloopt. Met dezelfde hamerslag besloten de coalitiepartners dat in de tuin van Den Breejen vier particuliere huizen bij het monumentale De Vries Robbepand gebouwd mogen worden.

De coalitiepartners lieten bij monde van Gemma Biesheuvel verder weten dat de omwonenden zelf royaal wonen. De nieuwbouw komt verder van hun huizen dan het vroegere schoolgebouw. Wel meer auto’s, maar minder fietsers. ,,De bezwaren van de zeven buren zijn marginaal,” stelde Biesheuvel. ,,Als zij de heggen wat hoger laten groeien, zien zij de nieuwbouw niet eens.” Zij wil geen gehakketak over procedures die niet correct zijn gelopen, ,,want je doet het toch nooit goed.”.

Over procedures kon Cees van der Roest (CDA) een verhelderend mondje meepraten. ,,De raad regelt in de structuurvisie de hoofdlijnen en het college van B en W maakt op basis daarvan een ontwerpbestemmingsplan. Maar hier wordt een ‘vraag gestuurd plan’ voorgelegd. Hij diende namens de oppositie een amendement in om het plan voor Haarwijk-Zuid vast te stellen behalve de locaties Sparta en Den Breejen. De andere raadsfracties vonden het laf dat hij daarbij niet aangaf wat er dan wel met die locaties moet gebeuren. Ook burgemeester Piet IJssels had dat eleganter gevonden. Maar Van der Roest vindt dus dat daarvoor juist de procedure bestaat.

advertentie
advertentie