laten zitten’

30 juni 2009 om 00:00 Nieuws

De RSD (Regionale Sociale Dienst) heeft de top in schouwburg de Nieuwe Doelen georganiseerd voor werkgevers, bestuurders van gemeenten en uit de zorg, het onderwijs en de jeugdinstellingen. Het doel is om in de regio tot een intensieve samenwerking te komen om werkloosheid te bestrijden.

Huisbezoek bij werkzoekenden kan helpen GORINCHEM - Burgemeester Piet IJssels van Gorinchem riep gistermiddag tijdens de regionale RSD-top ‘Participatie’ bestuurders en bedrijfsleven op om de groep schoolverlaters vooral niet te ‘laten zitten’. ,,Straks, als de recessie voorbij is, hebben we talenten hard nodig. Uiteindelijk kampen we toch met een grote krapte op de arbeidsmarkt,” aldus IJssels.

Met name het aspect jeugdwerkloosheid greep burgemeester IJssels met verve aan. Er komt nu een hele groep schoolverlaters aan, die niet meteen een baan zullen vinden. ,,Desnoods moeten we een beetje van de regels afwijken, een eigen concept vinden, om jongeren te helpen. En dat allemaal voor september. Ik roep iedereen op om mee te doen, samen, solidariteit.”

Volgens burgemeester IJssels staat tevens de gezondheid van het bedrijfsleven op het spel. Immers, het talent dat de regio in huis heeft, is hard nodig voor de toekomst. ,,Dat heeft ook met rentmeesterschap te maken,” benadrukte de burgemeester. IJssels constateerde overigens dat er in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden geen ‘crisis’ is. ,,Een periode van voorspoed komt ten einde. Als je het zo ziet, dan heb je al een voorsprong.”

Verschil per regio

De verschillen per regio werden tevens door prof. Kim Putters (hoogleraar Erasmus Universiteit en Eerste Kamerlid) genoemd. ,,In Zuid-Holland is de situatie natuurlijk anders dan in Drenthe,” veronderstelde hij. Om die reden hebben lokale bestuurders volgens hem meer bewegingsvrijheid nodig om de crisis te lijf te gaan. Omdat zijn werkgebied hoofdzakelijk de Wmo betreft, stelde hij omscholing naar de zorgsector voor.

Of de zorgsector nu voor iedereen het ‘ei van Columbus’ is, valt te bezien. Maar investeren in mensen en dus de toekomst trok als een rode draad door de middag. Tof Thissen, oud-voorzitter Divosa en GroenLinks fractievoorzitter in de Eerste Kamer stelde dat mensen nu ‘laten zitten’ catastrofale gevolgen kan hebben. Hij bepleitte huisbezoeken bij mensen die geen werk hebben en doorvragen naar ‘wat is je droom’. ,,Vaak hebben mensen zonder werk wel talenten, competenties en die moet je opsporen. Want daarmee kunnen mensen weer verder worden geholpen. We staan nu aan de vooravond van een crisis, met als voordeel dat we kunnen leren van de vorige. In de jaren tachtig hebben we fouten gemaakt en mensen ‘even met rust gelaten’. Dat moeten we nu niet doen. Nu moeten we investeren in opleidingen, omscholing enzovoort. De mensen zijn straks hard nodig.”

advertentie
advertentie