Geen schuilkerk op Kortendijk

3 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het bericht vorige week in deze krant over een ontdekte oude muur met boogramen bij de Kortendijk heeft enkele reacties losgemaakt. Bij de werkzaamheden aan het nieuwe Hamelhuis is in de achtertuin de oude muur te voorschijn gekomen. ,,We willen graag weten wat hier vroeger heeft gestaan. Het kan best een schuilkerk zijn geweest of iets dergelijks,” vertelde Dick van Zanten van het Hamelhuis.

Het klonk oud-stadsarchivaris A. J. Busch allemaal bekend in de oren. In het verleden gingen er ook al eens geruchten over een schuilkerk op de Kortendijk. In zijn werkzame jaren speurde hij in de archieven en kadasters en vond daar niets over kerkelijke bijeenkomsten. Wel ontdekte hij dat daar een timmerwinkel met werkplaats was, gebouwd in 1851 of kort daarna. Er werden toen ook enkele woonhuizen gebouwd. In 1921 werden in deze ruimte sigaren gefabriceerd en uiteindelijk in 1966 kocht de gemeente het pand.

Busch beschrijft zijn hele onderzoek in een artikel in het Nieuwsblad voor Gorinchem en besluit met de woorden ,,Helaas moet hiermee één van de sterke plaatselijke verhalen naar het rijk der fabelen worden verwezen.”

advertentie
advertentie