Jiddische liederen tijdens lunchconcert

Nieuws

GORINCHEM - De organisatie van het zevende Lunchconcert hoopt dat ‘Scala Violinos’ woensdag 12 augustus de belangstellenden wederom kan verrassen, evenals vorig jaar. Ondersteund door Helga Smit moet dit zeker lukken.

Jacqueline Müller (accordeon) en Gérard te Wiel, viool (panfluit en zang) vormen samen de Scala Violino’s. Haar moeder was vioollerares en zelf studeerde Jacqueline Müller viool aan het Conservatorium in Rotterdam. Zij speelde in een aantal orkesten, waaronder in de ‘ Buitenband’ waar zij Gérard te Wiel ontmoette. Later formeerden zij ‘Scala Violino’s’. Scala betekent ‘toonladder’, maar staat ook voor ‘een scala aan muziek’. Gérard te Wiel is sinds zijn zesde jaar gegrepen door het geluid van de viool. Hij studeerde viool bij Cor de la Bije en bij Cees Bandel. Cees Bandel speelde veel zigeunermuziek en dat heeft Te Wiel doen besluiten zich ook in die richting te specialiseren. Hij heeft in diverse ensembles en orkesten gespeeld en samengewerkt met Levi Weemoedt en Hans Dorrestijn.

Helga Smit reisde, na haar opleiding klassiek gitaar aan het Rotterdams Conservatorium, veelvuldig naar Spanje om zich te verdiepen in de Flamenco. Zij volgde onder andere master-classes bij Paco Peña en legde zich toe op het begeleiden van flamencodanslessen en bracht de gitaarsolo-cd Aires Latinos uit. Ze heeft zich ontpopt tot de zigeunerzangeres, Luna Gipsy die, zichzelf begeleidend op gitaar en cajòn, zingt over liefde-ontrouw-olijven-tapas en passie. Toen het (zigeuner)duo ‘Scala Violinos’ haar vroeg of ze ook ‘Jiddische Mame’ kon zingen, ging ze met dat nummer aan de gang. De vergeten, ooit lang geleden grijsgedraaide Jiddische LP’s kwamen stoffig te voorschijn en het ‘mammelosjen’, de Jiddische taal die ze als kind thuis had horen spreken vloeide bijna als vanzelf in haar tong. Met hart en ziel zingt Helga Smit sindsdien haar Jiddische ‘Paplepel’.

Tijdens het Lunchconcert brengen de muzikanten Jiddische liederen ten gehore.

advertentie
advertentie