‘Meer vertrouwen in politie’

Nieuws

Het concept is niet geheel nieuw; in de regio Haaglanden werd het project al een aantal jaren geleden, met succes, gedraaid. Districtschef Bart Willemsen legt uit waarom het programma nu wordt gestart in district Alblasserwaard/Vijfheerenlanden: ,,We willen meer open zijn, meer vertrouwen genereren bij de burger. We willen niet meedoen aan de modegrill om open te zijn. De vraag naar veiligheid is oneindig. Om dat te bereiken werken we samen met verschillende partners zoals de gemeente, jeugdhulpverlening en penitiaire inrichtingen. Met dit project wordt de burger als partner toegevoegd. Tachtig procent van de aangiften komen bij de surveillancedienst vandaan. Zij zijn afhankelijk van de burger, maar slechts drie op de tien mensen belt als iets gebeurt. We hopen burgers door het programma meer bij ons werk te betrekken.” Door ‘Burgers in Blauw’ kunnen burgers dus een kijkje krijgen in de keuken van de politie. Willemsen: ,,We willen mensen laten zien welke afwegingen worden gemaakt in het politievak en hopen op meer vertrouwen in ons.”

‘Burgers in Blauw’ moet begrip vergroten GORINCHEM - Ooit gedroomd van een dagje politieman of -vrouw zijn? Dat kan nu met het nieuwe programma Burgers in Blauw. Het is mogelijk om met eigen ogen te zien wat precies met een binnengekomen aangifte gebeurt, wat een wijkagent precies doet en hoe een aanhouding wordt verricht. Burgers uit het district Alblasserwaard/Vijfheerenlanden krijgen door het programma de mogelijkheid een dienst mee te draaien met de politie. Zo maken ze kennis met het politievak. De politie hoopt door het programma, waarvoor 18.000 euro wordt uitgetrokken, het begrip voor het werk van de politie én de betrokkenheid van de burger bij de politie, te vergroten.

Door Marjanne Dijkstra

Wie een kijkje wil nemen in de keuken van de politie, kan zich aanmelden via de gelanceerde website www.burgersinblauw.nl. Politiewoordvoerder Wilma Noordergraaf vertelt: ,,Mensen moeten wel een motivatie aangeven. We willen niet dat mensen het zien als een schoolreisje, maar dat ze actief meedenken en kritisch zijn op wat we doen. We kunnen ook niet zomaar iedereen laten meelopen, omdat met vertrouwelijke informatie wordt omgegaan. Voordat mensen meegaan, doen we een kort antecedentenonderzoek naar het verleden van de potentiële deelnemers. De uiteindelijke deelnemers lopen een dienst mee van twee uur ‘s middags tot half elf ‘s avonds. Ze gaan mee met de briefing en rijden daarna met een senior surveillant mee. Ook lopen ze mee met een wijkagent. Zo krijgen ze een goed beeld van de werkzaamheden.”

Natuurlijk heeft het project ook invloed op de politieorganisatie. Willemsen: ,,We zijn geen erg open organisatie. Dat opeens buitenstaanders bij overleggen, in de politieauto en op het bureau rondlopen, is voor collega’s wennen. Wel worden politiemedewerkers getriggerd tot nadenken over hun eigen handelen. Het is een creatief stuk feedback naar de organisatie toe.” Het programma gaat vooralsnog alleen lopen voor district Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Later volgen wellicht ook de districten Dordrecht/Zwijndrechtse Waard en Hoeksche Waard. Wie een dagje wil meelopen kan zich aanmelden via www.burgersinblauw.nl.

advertentie
advertentie