‘Gewoon griepje’ kan boel wel ontwrichten

Nieuws

Huub van der Weide, operationeel leider namens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, legt aan het begin van een persconferentie uit voor een dilemma te staan: ,,We willen geen verkeerde signalen afgeven. Aan de andere kant hebben we natuurlijk wel voorbereidingen getroffen. Het is echt een what-if scenario. De nieuwe griep staat voor de deur. Als die binnen komt vallen moeten we niet worden verrast.”

‘Wat betekent het als zes docenten ziek zijn?’ GORINCHEM - De gevreesde nieuwe influenza A (H1N1), beter bekend als de Mexicaanse griep, blijkt maar een gewoon griepje te zijn. Toch zitten overheidsinstellingen ermee in hun maag. Want wat als iedereen tegelijk ziek wordt?

Een verkeerd signaal zou zijn dat onnodig paniek wordt gezaaid. Dat is niet nodig want het is een gewone griep en voorlopig zijn in heel Nederland slechts 1100 gevallen geconstateerd. Van een griepgolf (zelfs de term pandemie steekt al de kop op) is (nog) allerminst sprake. ,,Je kan thuis uitzieken”, aldus GGD-arts Henk Klapwijk. ,,Qua ernst is het erg meegevallen. Als je vorig jaar niet naar de huisarts zou gaan hoef je dat nu ook niet te doen.” Bel de huisarts niet luidt het devies en kom zeker niet naar een huisartsenpost. Klapwijk: ,,Ze kunnen je niet helpen en als je in de wachtkamer zit besmet je gemakkelijk andere zieken. In Dordrecht en Gorinchem is dat al gebeurd.”

Influenza Callcenter

Om huisartsen te ontlasten heeft de GGD Zuid-Holland Zuid een Influenza Callcenter in het leven geroepen. Op alle werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur kan een ieder bellen naar 078-6321801 met vragen over de Mexicaanse griep. Klapwijk: ,,Als je klachten hebt aan je luchtwegen en meer dan 38 graden koorts dan kan je ervan uitgaan dat het de nieuwe griep is. Het advies dat we dan geven is heel eenvoudig: trek je terug uit de samenleving. Blijf thuis en isoleer jezelf zodat je niemand besmet. Pas na het laatste kuchje ga je weer naar je werk. Net als bij een gewone griep duurt het ongeveer een week.” Hij vervolgt: ,,Als je niet ziek bent kan je ervan uitgaan je geen griep hebt. Je kan gewoon werken en sociale contacten onderhouden. Het is dan niet besmettelijk.”

Hoewel het een mild virus is kan het wel ontwrichting in de samenleving veroorzaken. Er is immers nog geen vaccin voorhanden. In oktober zal dat waarschijnlijk een ander verhaal zijn en kunnen de risicogroepen worden gevaccineerd.

Volgens Klapwijk is het virusremmende Tamiflu niet nodig: ,,Het is geen wondermiddel. We adviseren het alleen aan mensen die kans lopen op complicaties. Die elk jaar de griepprik krijgen, zoals hartpatënten, longpatiënten, diabetici, nierpatiënten, baby’s jonger dan twee jaar en zestigplussers.”

Sinds bekend is dat het een gewone griep is, is een omslag in denken ontstaan. Klapijk: ,,Per individu uitzoeken is niet meer te doen. Je kan niet iedereen testen. We testen alleen mensen die zeer ernstig ziek zijn en er zo slecht aan toe zijn dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Plus zwangere vrouwen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap. De nieuwe griep is niet gevaarlijk voor het kind in de buik. De moeder heeft alleen minder ruimte om te ademen, vandaar.”

Volgens Huub van der Weide van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wordt een vinger aan de pols gehouden: ,,We liften mee op de landelijke campagne en maken een lokale en regionale vertaalslag. Wat betekent het als ineens zes leerkrachten ziek zijn?” In heel Nederland werden eind vorige week tussen 1000 en 1100 gevallen geregistreerd. In Zuid-Holland Zuid gaat het om zestig gevallen. ,,We doen dus aardig mee terwijl bepaalde delen van Nederland zelfs bespaard lijken te blijven. Artsen hebben echter geen meldingsplicht meer. Van het testen van individuele gevallen hebben we besloten over te gaan naar het monitoren van de zorgbelasting. Het draaiboek voor als de nieuwe griep écht binnenvalt, is rond.”

advertentie
advertentie