Doop autoveer Brakel-Herwijnen

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De vernieuwde veerpont Brakel II wordt op donderdag 3 december gedoopt. Dit autoveer is eigendom van de gemeente Zaltbommel, maar zal worden geëxploiteerd door de gemeente Gorinchem.

Per 1 januari 2010 werken de veerdiensten van Gorinchem en Zaltbommel samen. Reden voor deze samenwerking is dat de exploitatie van de gemeentelijke veerdiensten zo efficiënter en effectiever georganiseerd wordt. De veerponten blijven eigendom van Zaltbommel en Gorinchem zal ze gaan exploiteren. De Zaltbommelse veerdiensten tussen Brakel-Herwijnen en Veen-Aalst worden momenteel uitgevoerd door Veerbedrijf Haubrich. Na 1 januari zal de gemeente Gorinchem dit voor haar rekening nemen.

Voor de klanten van de veerdiensten van Gorinchem en Zaltbommel verandert in de praktijk vrijwel niets. De dienstregeling en de tarieven blijven het komende jaar nagenoeg hetzelfde. De samenwerking zorgt wel voor een klantgerichtere en meer professionele organisatie. Door de samenwerking ontstaat schaalvergroting. Dit verhoogt de continuïteit en de bedrijfszekerheid van de veerdiensten.

In de toekomst ontstaan wellicht ook nieuwe toeristische mogelijkheden. De aandacht voor de toeristische veerroutes wordt vergroot en de gemeenten denken aan gezamenlijke promotie voor de veren. Ook is een uitbreiding van de overzetmogelijkheden denkbaar, zoals het gebruik van een watertaxi.

De nieuwe veerpont in Brakel krijgt een vernieuwende dieselelektrische aandrijving. Deze aandrijving is een alternatief voor de eerder geplande dieselhydraulische variant. De veerpont verbruikt hierdoor minder brandstof, maakt minder geluid en heeft lagere onderhoudskosten. Dit innovatieve aandrijvingsysteem heeft een hoger rendement dan de dieselhydraulische aandrijving. De veerpont stoot minder CO2 uit en is geluidsarmer. De onderhoudskosten zijn lager en jaarlijks wordt er ongeveer €30.000 aan brandstof bespaard (bij de huidige brandstofprijs).

De Brakel II wordt op 3 december om 13.30 uur aan de Veerdam 1 in Zaltbommel gedoopt. De nieuwe veerpont wordt gedoopt door Marijke van Haaren, gedeputeerde Mobiliteit en Economie van de provincie Gelderland.

advertentie
advertentie