‘Verwarmd buitenterras is energieverspilling’

22 december 2009 om 00:00 Nieuws

Afgelopen dinsdag viel mijn mond open van verbazing bij het lezen van het artikel op de voorpagina: ‘Borrelen op ‘warm’ winterterras’.

Dat er in deze tijd, waarin er zoveel te doen is over opwarming van de aarde, zelfs maar over wordt nagedacht om in de winter terrassen te gaan verwarmen is in mijn ogen ronduit schandalig. Dit verwarmen wordt weliswaar nergens expliciet in het artikel genoemd, maar ik kan mij niet voorstellen dat de horeca onverwarmde terrassen wil openstellen in de winter...

Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat dit gezellig lijkt, maar het is toch je reinste energieverspilling om buitenlucht te gaan verwarmen? Waarom kunnen we nou niet eens gewoon tevreden zijn met wat de natuur ons biedt: d.w.z. lekker zonnetje in de zomer en (zoals op moment van schrijven) mooie sneeuwtafereeltjes en kou in de winter... Het is typisch iets van deze tijd dat de mens alles naar zijn hand wil zetten. Dat dit streven ook een van de oorzaken van de klimaatcrisis (en de kredietcrisis?) is, dringt maar niet door bij de massa. Elke biologische tuinder weet dat, wanneer je niet tégen de natuur strijdt, maar mèt de natuur meegaat, uiteindelijk de opbrengst groter is. Wellicht niet in kwantiteit, maar toch zeker in kwaliteit (bijv. smaak van biologische groenten, maar ook van bijv. biologisch vlees). Alles draait al zo ontzettend om economie en financieel gewin, terwijl eigenlijk ieder van ons diep in z’n hart wel weet, dat andere waarden als het er op aankomt veel belangrijker zijn.

Dus, bij deze een oproep aan de gemeente(raad): voorkom dat Gorinchem meegaat in dergelijke ondoordachte, energieverspillende ideeen, zoals een winterterras.

Chris Doornhof

advertentie
advertentie