100 jaar verlichting in Gorcums Museum

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum is tot en met 7 februari 2010 de tentoonstelling Nederlicht – 100 jaar Nederlandse vormgeving in verlichting te zien. Met meer dan 100 armaturen wordt de geschiedenis van de Nederlandse vormgeving in lichtland geschetst. Van Berlage, Rietveld, Gispen en Philips naar Goed Wonen (jaren vijftig en zestig) met Hiemstra, Evolux, Raak, Kalff en Dijkstra tot Designum, Nieuwelaar, Kemna, Ansems, Droog Design, Moooi en de nieuwste lichting ontwerpers.

Rond 1900 ontwierpen architecten als Berlage, Cuypers en Van der Velde naast gebouwen ook meubels en lampen voor die gebouwen. Geïnspireerd door de zakelijke ontwerpen van Bauhaus en Le Corbusier bedacht Willem Gispen dat niet alleen de vorm maar ook de productiewijze van lampen is te standaardiseren zodat grote oplages gemaakt kunnen worden. Onder de merknaam Giso ontwikkelde hij hanglampen die waren opgebouwd uit standaardonderdelen. Gerrit Rietveld ontwierp een lamp die was opgebouwd uit drie haaks op elkaar geplaatste horizontale en verticale buizen.

De ontwikkeling van nieuwe lichtbronnen is de afgelopen 100 jaar van grote invloed geweest op de vorm van de armaturen. Naast de traditionele gloeilamp werd in het midden van de jaren vijftig de tl-buis ook in de woonkamer geïntroduceerd. Daarna ontstaan kleine, opgevouwen tl-buisjes, halogeen en led-verlichting. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is de ontwikkeling van armaturen snel gegaan.

Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus.

advertentie
advertentie