Verder met aanpak probleemjeugd

21 september 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – De rijksbijdrage voor de aanpak van problematiek met Nederlands-Marokkaanse risicojongeren wordt in ieder geval nog twee jaar voortgezet. In de afgelopen twee jaar heeft de gemeente Gorinchem in samenwerking met diverse instanties actie ondernomen om onrust in de Haarwijk te tackelen. Dit beleid kan nu worden voortgezet.

De rijksbijdrage bedraagt 80.000 euro per jaar. Dat geld wordt als volgt verdeeld: 60.000 voor de aanstelling van een straatcoach (en inzet van andere medewerkers) van de stichting Arkelstad, 10.000 euro voor het beheren van casusoverleg risicojongeren en 10.000 euro voor extra gezinsondersteuning. Bij stichting Arkelstad is inmiddels een nieuwe straatcoach werkzaam. Hij zal voor de gemeenteraad een presentatie verzorgen over zijn werkzaamheden en de vorderingen in de wijk.

Het kabinet heeft twee jaar geleden besloten dat 22 gemeenten een extra bijdrage krijgen voor de bestrijding van problemen met Marokkaanse jongeren onder andere naar aanleiding van rellen in Gouda en Utrecht. Na een inventarisatie bleken 22 gemeenten voor de bijdrage in aanmerking te komen. Nu is bekeken of het ingezette beleid vruchten afwerpt. De gemeente Gorinchem constateert dat het rustiger in de wijk is geworden en dat er stapje voor stapje vorderingen worden gemaakt, maar dat de problemen zeker nog niet zijn verholpen. Het rijk heeft nu ingestemd met continuering van de jaarlijkse bijdrage tot en met 2012.

De gemeente staat hierbij een integrale aanpak voor en werkt nauw samen met de stichting Arkelstad, politie, de Marokkaanse gemeenschap, wijkbeheer van woningbouwvereniging Poort6, buurtbewoners en anderen. Er wordt gesproken over een tweesporenbeleid: het samen stellen van grenzen enerzijds en het verbeteren van perspectief voor deze jongeren anderzijds. De straatcoach legt contact met hangjeugd en probeert ze ‘van de straat te houden’. Scholing wordt onder de aandacht gebracht, evenals sport. In samenwerking met Gorinchem Beweegt kunnen activiteiten worden opgezet. Ook voor jongere kinderen kan er van alles worden georganiseerd.

Twee jaar geleden is het casusoverleg, met onderwijs, politie en Jeugd en Gezin, nieuw leven ingeblazen. Dit werk wordt voorgezet. ,,En het contact met wijkbewoners blijft hoog op de agenda staan,”aldus gemeente woordvoerster Christien ter Linde. ,,Er is minder overlast, maar we houden zeker de vinger aan de pols.”

advertentie
advertentie