Cultuurwereld trekt aan de bel

26 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

De eerste dag, 6 november, is volgens Jack dé dag. ,,Daar ligt de bruisende focus op. Op die dag kun je beginnen met het ‘cultureel shoppen’. Je kunt tussen 10.00 uur en 17.00 uur langsgaan bij alle leden van het Cultureel Overleg Gorinchem COG (dit zijn de artotheek, theater de Nieuwe Doelen, het Gorcums Museum, het Jeugdtheaterhuis, Kunstcentrum TOON, de Openbare Bibliotheek, het Regionaal Archief en Theater ‘t Pand. red.). Daar krijg je een tasje mee, dat je langzaam kunt vullen. Elke instantie stelt iets leuks beschikbaar.”

Kunstweek: Shoppen en cultuursnuiven GORINCHEM - Het kabinet gaat grootscheeps bezuinigen op cultuur, maar daar trekken de kunstenaars Menno Mollema en Jack van Mildert zich nu nog niets van aan. Zij organiseren van 6 tot 14 november de Kunstweek in Gorinchem en doen daar dit jaar zelfs nog een schepje bovenop. ,,We hebben het hele culturele vlak gemobiliseerd; niet alleen beeldende kunst zoals vorig jaar, maar ook theater, museum, archief en bibliotheek doen mee. We willen laten zien dat er een sterk cultureel leven is.”

Door Ariënne Megchelsen

Theaterwandeling

Behalve de ‘shoproute’ is er ook een theaterwandeling samengesteld. Het brein hierachter is Ine Masseling, regisseur van theatergroep Bisonder. ,,We gaan met elkaar stempeljagen langs een theatrale route,” vertelt ze. ,,We gaan anderhalf uur door Gorinchem wandelen, waarbij er allerlei spannende en onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden om de mensen te animeren. Bij elke culturele instantie waar we naar binnen gaan, kun je een stempel krijgen. Zo gaan we bijvoorbeeld naar de Nieuwe Doelen, waar we naar de opbouw van een voorstelling gaan kijken. Heel uniek!”

,,Wanneer je alle stempels hebt verzameld, krijg je het ‘Gorcums Cultuurgoed”, vult Jack haar aan. ,,Dat is een gratis T-shirt met daarop een gedicht van onze stadsdichter.” Er staan op 6 november twee theaterwandelingen gepland. De eerste begint om 11.30 uur (11.15 uur verzamelen), en de tweede begint om 14.30 uur (14.15 uur verzamelen). De wandeling start in het Gorcums Museum.

Tussen 17.00 uur en 20.00 uur vindt vervolgens de ‘culturele natrap’ plaats in de artotheek. ,,Dit is een spetterend feest waarop een film van het Filmfront festival wordt vertoond,” vervolgt Jack. ,,Ook geven we jong talent uit Gorinchem de kans zich te presenteren. Er treden twee bands op: ‘Daniël Roos’ en ‘Raise’. Verder is er een dj, stand-up comedy en poëzie. Ook worden de twee nieuwe stadsdichters voorgesteld. We hebben een compleet cultureel palet samengesteld.”

De bijzondere activiteiten zijn gereserveerd voor 6 november, maar het bezoeken van de culturele instanties die deelnemen aan de Kunstweek is de hele week mogelijk. Jack en Ine hopen vooral op 6 november een groot publiek aan te trekken. ,,Gorinchem heeft een regionale functie als cultuurstad; mensen uit de wijde omgeving komen bijvoorbeeld naar de Nieuwe Doelen. We hebben een groot cultuuraanbod, en er is een grote diversiteit aan kunstvormen. We zijn een kleine stad, groot in cultuur.”

advertentie
advertentie