‘Lekker voetballen met vriendjes’

26 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Verdedigen jongens, kom op, verdedigen! Nee, dat was slecht! Ja goed! Tygo, jij wisselt met Lars, Lars, jij gaat links achter spelen!” De 13-jarige Niels de Cock stond afgelopen dinsdag druk gebarend zijn voetbalteamteam te coachen in sporthal De Oosterbliek. Zijn team, the Blue Devils, was één van de twaalf teams die meededen aan een toernooi ‘straatvoetbal’ voor de jeugd in Gorinchem-Oost. Maar Niels was niet alleen onmisbaar voor zijn team, zonder hem was het hele toernooi er niet geweest.

Niels de Cock start Street Leaque toernooi

Door Hidde Remmerswaal

Het toernooi werd namelijk georganiseerd nadat Niels een brief had geschreven aan de burgemeester. Niels wilde graag een Street League toernooi opzetten: Een straatvoetbalvoetbalcompetitie voor alle kinderen in Gorinchem tussen de 6 en 12 jaar. Of de gemeente Gorinchem misschien mee kon helpen. Die brief kwam in handen van Jack Oostrum, de wethouder van Sport, die direct Gorinchem Beweegt inschakelde.

Voor iedereen

Vervolgens mocht Niels zijn plannen in detail voorleggen aan de wethouder en Gorinchem Beweegt. Jack Oostrum: ,,Het gebeurt niet vaak dat we brieven binnenkrijgen met zulke ideeën. Dit soort initiatieven komt zelden van jongens van dertien jaar. Zijn idee past precies binnen ons denkbeeld dat iedereen moet kunnen sporten. Dus hebben we Niels uitgenodigd in de kamer van de burgemeester en wethouders voor een presentatie. We waren allemaal erg onder de indruk.”

Niels’ oorspronkelijke plan was een langdurige competitie, buiten de bestaande voetbalclubs om, zodat iedereen mee kan doen. Niels: ,,Het is gewoon leuk om met je vrienden te voetballen, en buiten bezig te zijn. Daarvoor hoef je niet bij een club te spelen, als je maar een beetje redelijk kan voetballen. Het is voor iedereen uit heel Gorinchem, iedereen kan zich aanmelden, individueel of als team.”

Het toernooi in De Oosterbliek was nog niet het street league toernooi dat Niels voor ogen heeft. Dit was een eenmalig toernooi voor alle kinderen uit Gorinchem - Oost. Wel kon iedereen zich inschrijven voor de street league, die Niels nog gaat organiseren. Dit was al een goede oefening, want Niels was nauw betrokken bij de organisatie. ,,Ik heb samen met Devie de Ronde (van Gorinchem Beweegt) bedacht hoe dit toernooi moest worden. Ook heb ik de flyers en posters gemaakt. Om wat aandacht te vragen voor de competitie hebben we die op scholen uitgedeeld en opgehangen in de wijk. Devie had al het materiaal dat we hiervoor nodig hadden, de hesjes van de teams, de ballen en de hoedjes om het veld af te zetten. Ik weet nog niet hoe ik dat straks zelf allemaal ga regelen.”

Halverwege de middag had alleen Niels’ team zich nog aangemeld, maar Niels denkt wel dat er meer teams bijkomen. ,,Ik ga nog een paar keer om laten roepen dat iedereen zich in kan schrijven en ik ga ook nog reclame maken voor de street league. Ik weet nog niet eens wanneer die wordt gehouden.

Maar iedereen die wil, kan zich al inschrijven op www.street-voetbal.zikle.nl.

advertentie
advertentie