‘Grondbedrijf was onze melkkoe’

2 november 2010 om 00:00 Nieuws

Burgemeester Piet IJssels reageert desgevraagd op het onderzoek van de rekenkamercommissie naar het grondbeleid in Gorinchem. Daaruit blijkt onder meer dat er weinig op papier staat, maar dat de informatie over grondtransacties bij enkele mensen in het stadhuis in de hoofden zit. De gemeenteraad had volgens de rekenkamer een actievere rol kunnen spelen als het gaat om grondbeleid. Burgemeester IJssels vindt dit een te hard oordeel. ,,We hebben juist een rekenkamer op leervermogen gekozen, niet om onze werkwijze af te kraken. We moeten ons er wel in kunnen herkennen. Wij hebben er voor gekozen dat de gemeenteraad zelf uitmaakt welk onderzoek er wordt verricht. Dat vonden wij beter dan een rekenkamer, die op eigen houtje de onderwerpen van onderzoek bepaalt,” legt IJssels uit.

Piet IJssels vindt kritiek niet terecht GORINCHEM - ,,Het verwijt aan de gemeenteraad, dat zij onvoldoende initiatief zou hebben genomen voor wat betreft het grondbeleid, is niet terecht. We hadden helemaal geen actief grondbeleid, alleen passief. Het was altijd een goede geldmaker, een melkkoe, maar nu niet langer zonder risico. Daarom hebben we vorig jaar die quick-scan laten maken en zijn er niet voor niets voorzieningen getroffen. We moeten nu anders omgaan met grondbeleid.”

,,Jarenlang zijn er met grondtransacties amper risico’s geweest,” vervolgt hij. ,,Er was nooit ‘een beleid’, we werkten volgend op de ontwikkelingen in de stad, met altijd voldoende reserves. Met die spaarpotjes konden we eventuele risico’s opvangen. We hebben altijd zorgvuldig gewerkt en geen verlies geleden,” vervolgt de burgemeester.

Integendeel. Het grondbedrijf heeft bepaald geen windeieren gelegd. De bouw van nieuwe wijken bracht heel veel geld op. ,,En die opbrengsten zijn allemaal terug te vinden in de stad. Kijk maar om je heen, al die investeringen, alles is terug te vinden.”

Burgemeester IJssels constateert dat de situatie nu is veranderd en dat er in plaats van ‘passief volgend’ nu een actief grondbeleid opgezet moet worden.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering reageerden alle fracties op de bevindingen van de rekenkamercommissie. De VVD diende een amendement in om de aanbevelingen te onderschrijven en daaraan vast te beginnen. ,,Niet te veel ‘terug uit’ kijken, maar waarom de discussie uitstellen?” aldus VVD-fractieleider Henny Bax. Zijn voorstel werd door wethouder Trix van der Torren afgeraden omdat het college van B en W eerst nog moet reageren op het rapport. Burgemeester IJssels legde deze procedure voor de duidelijkheid uit en stelde in het vooruitzicht dat de reactie van B en W uiterlijk in het voorjaar van 2011 op tafel ligt.

Ook fractieleider Marcel Wildschut van D66 wil liever meer opschieten en hoopt dat een nota grondbeleid spoedig geagendeerd wordt. Marjo Molengraaf van CU/SGP vindt het typisch ‘Gorcums’ om veel ‘te doen’, maar de gemeenteraad had onvoldoende de vinger aan de pols. Kennis moet nu ook op papier, vindt zij.

Het college van B en W kreeg steun van PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie. ,,We hebben als ‘ondernemende’ gemeente altijd goed geboerd, maar de actualiteit dwingt ons om zaken nu anders te regelen. Wij geven er de voorkeur aan om een ondernemende gemeente te blijven en enige speelruimte te houden. Voor grondtransacties moet je niet te veel willen vastleggen.”

advertentie
advertentie