‘Poëzie - Kunst en Cultuur - is er voor iedereen’

9 november 2010 om 00:00 Nieuws

Het gemeentebestuur van Gorinchem heeft zich nooit uitgesproken om een duidelijk kunst en cultuurbeleid te voeren. Gorinchem als kunst en cultuurstad op de kaart zetten zou veel duidelijk kunnen maken naar burgers en bezoekers. Communicatie over de stad is dan ook op een heldere manier mogelijk. Stadsmarketing!!

Zeer binnenkort zal het gemeentebestuur keuzes moeten maken over de financiën. Hoeveel geld gaat er naar cultuur en voor welke organisaties en evenementen? Zaterdag was weer een cultuurfeest. De start van de Kunstweek. Een grote groep vrijwilligers en kleine groep professionals hebben zich uit de naad gewerkt om er een mooie dag van te maken. Een ondernemer heeft zich er zelfs intensief mee bezig gehouden. Alle lof. Veel mensen waren er op afgekomen en genoten met volle teugen. In het museum was het een komen en gaan van geïnteresseerden. Zelfs een grote groep Nieuwe Gorcumers liet zich meevoeren langs de culturele instellingen van het COG onder leiding van leden van theatergroep Bisonder.

Ik heb niet de gehele dag rondgelopen en heb dus niet iedereen kunnen zien, maar op het grote aftrapfeest van 17.00 tot 20.00 uur heb ik zeggen en schrijven twee gemeenteraadsleden gezien. Ik hoop dat de gemeenteraad gaat luisteren naar alle organisaties die bezig zijn met kunst en cultuur. Niet alleen met de mensen van het COG maar ook met al die andere mensen die uit liefhebberij bezig zijn met cultuur: muzikanten, zanggroepen, toneelspelers enzovoort. Het zou goed zijn wanneer er een overleg komt waarbinnen al deze organisaties mee kunnen denken over kunst en cultuur in Gorinchem. Daar kunnen dan goede adviezen uitkomen, voor een goed beleid, richting het gemeentebestuur.

De gemeenteraad moet binnenkort keuzes maken en beslissingen nemen. Doen ze dat alleen door ambtelijke rapporten te lezen? Zaterdag was het een uitgelezen kans om de voelen hoe de Gorcumse bevolking aankijkt tegen kunst en cultuur. Ze hadden hun oor te luister kunnen leggen door met de bezoekers te praten en te zien en luisteren wat er wordt geboden. Een zeer grote gemiste kans om een goede mening te kunnen vormen. Dan hadden ze kunnen zien dat het antwoord op het gedicht van Ro van Doesburg op de vele T-shirts is: Poëzie - zeg maar Kunst en Cultuur - in Gorinchem is er voor iedereen!

Gerard Broekman

advertentie
advertentie