Krimp bedreiging voor de regio

17 december 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO – De regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (AV) heeft een sterke economische basis, maar is wel conjunctuurgevoelig. Gorinchem is in economisch opzicht de stuwende kracht met innovatie en groei van werkgelegenheid, de AV-regio moet daarin volgen.

Dit stelt Anouk Smeltink-Mensen, auteur van het Triple P rapport; een onderzoek in de AV-regio naar het economisch perspectief in opdracht van Rabobank in samenwerkring met het Economisch Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf. De verwachting is dat er in 2011 meer banen komen en de werkloosheid verder zal dalen, maar op langere termijn – tot 2030 – zal de regio kampen met een ernstig tekort aan arbeidskrachten. De beroepsbevolking krimpt onder andere door uitstroom van 65-plussers. ,,Te weinig handen,” aldus Smeltink tijdens haar presentatie voor genodigden van de Rabobank in de Schaapskooi in Ottoland vanmorgen. ,,Daar moet echt hard aan gewerkt worden.”

Tijdens de bijeenkomst haakte burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden daar op in. ,,De regio móet anticiperen op de verwachte krimp,” reageerde zij. ,,In het vorige Triple P rapport stond dat er gebrek was aan bestuurlijke samenwerking. Iedereen is zich daar nu van bewust en de bereidheid om hierover na te denken en te praten is gegroeid. De tijd van navelstaren, en alles bij het oude willen laten, is nu voorbij. We hebben in bestuurlijk opzicht een inhaalslag te maken,” vervolgde Els Boot, ,,door onder andere te werken aan een structuurvisie met een herijking van het toekomstbeeld. Niet alleen op gebied van ruimtelijke ordening, maar zeker ook voor woningbouw, werkgelegenheid en arbeidspotentieel.

‘Tijd van navelstaren is voorbij’

Els Boot pleit voor nieuwe visie

,,Voor veel bestuurders in de regio was ‘krimp’ een verzonnen doemscenario, maar nu blijkt weer dat de cijfers er niet om liegen. We kunnen dit als bestuurders niet langer negeren en moeten als regio op de krimp anticiperen met woningbouw, werkgelegenheid en zorgen dat er in de toekomst voldoende arbeidspotentieel is.”

Burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden hield vrijdagmorgen tijdens een bijeenkost van Rabobank over de cijfers van het Triple P – rapport een vurig pleidooi voor veel meer strategische samenwerking in de regio en stelde dat met name bestuurders een inhaalslag moeten maken. Giessenlanden heeft met andere gemeenten de samenwerking al gezocht een brainstormt met hen over trends waar bestuurders mee te maken krijgen: Krimp van de beroepsbevolking, veranderende verhouding stad-platteland, globalisering, klimaatverandering (watermanagement), schaalvergroting (bestuurlijk) en individualisering.

,,Ondernemers zijn gewend vooruit te denken,” hield de Giessenlandse burgemeester de genodigden van de Rabobank voor. ,,Maar veel bestuurders zijn blijven hangen in navelstaren en ‘alles bij het oude laten’. Dat kan nu dus echt niet meer. Er staan nog koeien in de wei, maar straks waarschijnlijk niet meer. We moeten daarom samen een plan van aanpak gaan bedenken.”

Els Boot dringt aan op een herziene structuurvisie met naast aandacht voor ruimtelijke ordening een uitwerking van aspecten als woningbouw, werkgelegenheid en arbeidspotentieel om een vitale regio te kunnen blijven zijn. ,,We moeten hard aan het werk en deze aspecten op de agenda’s blijven plaatsen. We willen een prachtige toekomstvisie voor de hele regio, waarbij duidelijke keuzes worden gemaakt en gemeenten elkaar ook iets gunnen. We moeten regionaal gaan denken.” 

Kennisindustrie

Anouk Smeltink-Mensen, auteur van het Triple P rapport, een onderzoek in de AV-regio naar het economisch perspectief in opdracht van Rabobank in samenwerkring met het Economisch Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf, schetste aan de hand van grafieken dat de AV-regio in economisch opzicht stabiel en sterk is, maar conjunctuurgevoelig. De verwachting is dat er in 2011 meer banen komen en de werkloosheid verder zal dalen, maar op langere termijn – tot 2030 – zal de regio kampen met een ernstig tekort aan arbeidskrachten. De beroepsbevolking krimpt onder andere door uitstroom van 65-plussers. ,,Te weinig handen,” aldus Smeltink. Tijdens de bijeenkomst kwam dit als grootste bedreiging voor de regio uit de bus.

De afgelopen jaren, tijdens de recessie, heeft de regio eigenlijk goed geboerd. Het stabiele bedrijfsleven biedt meer werkgelegenheid dan landelijk het geval is. In de regio zijn de sectoren Bouw, Industrie, Groot- en Detailhandel gekrompen. In Gorinchem zijn de sectoren Zorg en Industrie juist gegroeid. In deze sectoren is het aantal banen behoorlijk gestegen en de verwachting is dat dat zo zal blijven. In Gorinchem is tevens een forse toename in de sector Dienstverlening zichtbaar. De regio moet volgens Smeltink nog een flinke slag maken naar meer kennisindustrie en daarin Gorinchem, Sliedrecht en Papendrecht volgen. In de regio zijn de sectoren Handel en Bouw ernstig gedaald. De vooruitzichten zijn dat alleen de sector Zorg stabiel blijft, en dat de werkgelegenheid in Industrie en Bouw minder wordt. Door vergrijzing van de bevolking zal er te weinig arbeidspotentieel zijn.

Op de foto: Anouk Smeltink-Mensen, auteur van het Triple P rapport, een onderzoek in de AV-regio naar het economisch perspectief.

advertentie
advertentie