Licht uit spot aan voor Oliver's twist

28 november 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Op een doodgewone zaterdagochtend in sporthal de Oosterbliek overvallen worden door ontroering...dat overkwam mij tijdens het bijwonen van de repetitie van de musical Oliver's Twist, uitgevoerd door tientallen kinderen, tieners en volwassen van de stichting LUSA, ofwel Licht Uit, Spot Aan.

door Inge Keppels

Allereerst iets over deze Gorinchemse stichting. Volgend jaar viert LUSA haar eerste lustrum. LUSA helpt mensen - vooral kinderen en jongeren - die een passie hebben voor theater, musical, dans, muziek en film op weg om hun droom waar te maken. Er worden workshops gegeven, trainingen en opleidingen; dit alles onder begeleiding van een professioneel creatief team. De deelnemers aan een theaterproductie leren op die manier het theatervak in al zijn facetten kennen. Voorop staat het (nog beter) leren zingen, dansen en acteren, de vaardigheden die nodig zijn voor een musical on stage. Daarnaast maken de deelnemers ook kennis met de theaterwereld 'back stage'.

De musical Oliver's Twist is inmiddels de zevende productie die volledig in eigen beheer is ontwikkeld. De repetitieruimte - sporthal de Oosterbliek in dit geval - is slechts de opmaat naar het heuse podium, namelijk de Nieuwe Doelen. Het creatieve team van deze productie bestaat uit Jos Huibers (script en regie), Ruben Weverling (zang en muziek), Anja Rietveld (choreografie) en Birgitta Jansen (productie en communicatie).

Wie kent hem niet…. de hoofdpersoon uit één van de bekendste romans van de Britse schrijver Charles Dickens. Oliver groeit op in een weeshuis in het Londen van de negentiende eeuw. De tirannieke Mr. Bumble zwaait daar de scepter en maakt Oliver en de andere kinderen het leven zuur. Wanneer Mr. Bumble besluit om Oliver te verkopen, komt Oliver terecht in de harde wereld buiten de veilige poorten van het weeshuis. Daar ontmoet hij Dodger, die Oliver ronselt voor de boevenbende van Fagin.

De oplettende lezer heeft wellicht het verschil opgemerkt. Deze LUSA-productie draagt de naam Oliver's Twist. Jos vertelt daarover het volgende. ,,Deze versie is een variatie op het Dickensverhaal. Het is een sociale vertelling waarin geen gewelddadige scenes voorkomen zoals in de originele versie wel het geval is. Dat maakt deze productie uitermate geschikt voor kinderen, noem het een familie-voorstelling pur sang. Waar het mij om gaat in deze productie is de worsteling van Oliver, waar ben je het beste af? Bij de weldoeners? Bij de boeven? Daarom de twist van Oliver ofwel Oliver's Twist. Ik heb getracht er een nieuwe gelaagdheid in aan te brengen."

De audities zijn behoorlijk streng, zo zegt Anja Rietveld. ,,Het gaat om dans, zang en acteren en wil je voor een auditie slagen, dan moet je toch minstens op twee gebieden iets kunnen presteren." De hoofdrolspelers kunnen dat beamen. Wesley Robertshaw speelt de rol van Oliver. ,,Ik had in de krant gelezen dat je je kon opgeven voor deze musical. Ik wilde dat heel graag en was best wel zenuwachtig voor de auditie", vertelt Wesley. De andere hoofdrol is weggelegd voor Sam Otte die de rol van Dodger speelt. ,,Het is heel erg leuk om te doen. Ik houd namelijk ook zo van zingen en dansen", zegt Sam. Het is duidelijk dat beide spelers heel erg blij zijn dat ze gekozen zijn. Wessel Branderhorst straalt helemaal na afloop van de repetitie. Hij speelt een rol in de boevenbende van Fagin (die overigens vertolkt wordt door Jos Huibers). De deelname van Wessel is mede mogelijk gemaakt door de leden van de Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost. Middels een financiële steun kan Wessel gratis aan dit musicalproject meedoen.

Van alle deelnemers wordt zelfstudie en discipline gevraagd. Er is een speciale website waarop de tekst en muziek geraadpleegd kan worden. Dat er discipline heerst, wordt ook duidelijk op de repetitie van Oliver's Twist. Een ieder is uiterst geconcentreerd. Maar wat vooral opvalt is het plezier en de lol die men heeft met z'n allen. De musical bevat veel ontroerende liedjes die vol verve worden gezongen. Dat belooft wat voor de heuse uitvoering! Te zien op zaterdag 10 december om 14.00 uur en om 19.30 uur in schouwburg De Nieuwe Doelen..

Kaarten kosten 12,50 euro voor kinderen en 15 euro voor volwassenen. Reserveren kan via www.denieuwedoelen.nl of 0183-692222.

advertentie
advertentie