Wassenaarse delegatie bezoekt Gorinchem

30 december 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Wethouder Marc van Dijk, gemeentesecretaris mevrouw Wilma Atsma en waarnemend hoofd kabinetszaken mevrouw Sietske Homsma uit wassenaar brachten onlangs een bezoek aan het Gorcums Museum waar een tentoonstelling van werken uit De Nieuwe Haagse School wordt gehouden.

Deze expositie, het Elan van de Nieuwe Haagse School, is mede tot stand gekomen dankzij inbreng van de gemeente Wassenaar, die hiervoor een groot gedeelte van haar Knoester-collectie beschikbaar stelde.

Het gezelschap werd ontvangen door Gorcums wethouder Jack Oostrum, conservator Bert Biemans en mevrouw Annet Ardesch, als beeldend kunstenaar behulpzaam bij de totstandkoming van deze expositie. De delegatie was verrukt van de stijlvolle opstelling, waarbij de schilderijen ten volle tot hun recht komen, hetgeen in het Wassenaarse raadhuis-paleisje De Paauw helaas niet altijd het geval is. Vooral de twee werken van Jan van Heel en die van Rein Draijer, vonden zij als duo-combinatie en in de juiste belichting prachtig om te zien.

Daarnaast trok het dynamische schilderij van de jockey van Kees van Bohemen en de stille kracht van de Javaanse prinses van Paul Citroen hun aandacht. De expositie is bovendien verrijkt met tien unieke schilderijen van de 19e eeuwse Haagse School, alle uit regionaal particulier bezit. Het verschil tussen de twee 'scholen' kan niet groter zijn: aan de ene kant de uitbundigheid van de tweede helft van de 19e eeuw, aan de andere kant de soberheid en abstractie van de na-oorlogse jaren '50 en '60. Maar het elan waarmee deze laatste kunstenaars hun werken hebben neergezet was er niet minder om.

Gedurende de tentoonstellingsperiode zullen uitgebreidere delegaties uit Den Haag en Leiden in de stad Gorinchem en in het Gorcums Museum worden rondgeleid. Conservator Bert Biemans geeft tijdens de Culturele Route in Gorinchem, op zondag 8 januari om 14.00 uur, een lezing over de tentoonstelling, in het auditorium van het museum. Toegang gratis. De expositie duurt nog t/m zondag 19 februari 2012. Het Gorcums Museum is op maandag gesloten.

advertentie
advertentie